Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ – Προεστού Ευφροσύνη 1903 – 17 Απριλίου 1993

Το όνομα της Ευφροσύνης Προεστού, ταυτίστηκε, όσο λίγα ονόματα με την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και ειδικότερα με τον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1903. Μεγάλωσε στη Λάπηθο και αργότερα κατοίκησε στον Άγιο Ερμόλαο όπου και παντρεύτηκε τον Ιωάννη Φλωρέντζο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Σε ηλικία 28 χρονών έγινε μαία και άσκησε το επάγγελμα αυτό σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λαπήθου και Αγίου Ερμολάου. Υπήρξε μια γυναίκα με θέληση, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, πατριωτισμό και φιλάνθρωπα αισθήματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν ο απέραντος ανθρωπισμός της. Πάντοτε βοηθούσε τους συνανθρώπους της με κάθε τρόπο, είτε οικονομικά, είτε ηθικά είτε φροντίζοντας τους στις ασθένειες τους.
Το μεγαλείο του ηρωϊσμού της Ευφροσύνης Προεστού αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής το 1974.

Μάνα 4 παιδιών η ίδια, δεν θα μπορούσε να μην προστατέψει με μητρική αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής της τους δώδεκα έφεδρους εθνοφρουρούς που εγκλωβίστηκαν σε λαγούμι κοντά στο σπίτι της στο κέντρο της Λαπήθου.

Για ένα μήνα, τους τροφοδοτούσε, τους προστάτευε και τους έδινε κουράγιο και ελπίδα. Όταν οι εισβολείς αντιλήφθηκαν την δράση της, την συνέλαβαν. Την βασάνισαν φρικτά και προσπάθησαν να την εξευτελίσουν.

Όμως δεν μπόρεσαν να κάμψουν και να λυγίσουν το φρόνημα της. Με απαράμιλλή γενναιότητα δεν αποκάλυψε τίποτε στους βασανιστές της και ούτε πρόδωσε τα δώδεκα εγκλωβισμένα παλικάρια της.

Τελικά, μετά και από την φυλάκιση της στο Κάστρο της Κερύνειας, εκδιώχθηκε από τη γενέτειρα της, όπως είχαν εκδιωχθεί νωρίτερα και οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης του Πράξανδρου και του Κηφέα.

Έζησε στην προσφυγιά μέχρι την ημέρα του θανάτου της στις 17 Απριλίου 1993. 

Οι 12 στρατιώτες στους οποίους πρόσφερε προστασία, φροντίδα και αγάπη, Ο Στέλιος Θεοδώρου, Ο Πανίκκος Παραλιμνίτης, Ο Κώστας Καστελλανής Ο Γεώργιος Χριστοφή, Ο Κυριάκος Κυριάκου, Ο Ανδρέας Γρηγορίου, Ο Νίκος Νικολάου, Ο Παύλος Νικολάου, Ο Νίκος Παπαναστασίου, Ο Πολυκάρπος Πέτρου, Ο Γεώργιος Παπανικολάου και Ο Αντώνης Φιλίππουτης ανταπόδωσαν την αγάπη που τους έδειξε, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της όσο και μετά το θάνατο της.

 ΠΗΓΗ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ, ΚΥΠΡΟΣ.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις