“Μνήμες” από το παρελθόν με τον ΕΥΤΥΧΙΟ ΜΠΑΛΛΗ (video)

Σε ηλικία 91 χρόνων, έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Καστοριανός λαϊκός αφηγητής-ποιητής, χρονογράφος και ευθυμογράφος, Ευτύχιος Μπαλλής, αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα το τόπου μας.

Ο όρος «ιστορική μνήμη» χρησιμοποιείται εκτενέστατα και συχνά καταχρηστικά για να περιγράψει κυρίαρχες αντιλήψεις στη συνείδηση μιας κοινωνίας για την ιστορική πορεία ενός τόπου, ενός έθνους, ενός λαού. Η συλλογική μνήμη, από την άλλη, είναι πιο εύπλαστη και επηρεάζεται από απλουστευμένες μορφές ιστορικής αφήγησης όπως αυτήν που θα παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο, υποκειμενικές εξιστορήσεις και αναγνώσεις του παρελθόντος (κατά το δοκούν του γράφοντος ή του αφηγητή), και μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικές ή ιστορικές αναπαραστάσεις.

Ένα βίντεο 1.30 ώρας περίπου αποτυπώνει ο ίδιος τις μνήμες από τα παιδικά χρόνια, την ζωή και τη οικογένεια του. Παράλληλα αφηγείται και την ζωή, τις παραδόσεις, τις συνήθειες, την ιστορία, όπως αποτυπώνεται στην λαϊκή μνήμη.

Αφιερωμένο με πολύ πολύ αγάπη σεβασμό και εκτίμηση, από την εγγονή Ελευθερία Τερψίνα ,στον παππού μου Ευτύχιο Μπαλλή.!!!!!

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις