Συναγερμός στη Μολδαβία: Δραματικό διάγγελμα της Προέδρου: «Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Υπερδνειστερία» (video)

Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την Τρίτη εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την Μάια Σαντού, που θεωρείται φιλοευρωπαία.

Η Μολδαβία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχε ήδη δεχθεί 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες – και τώρα μπαίνει σε «κόκκινο συναγερμό» φοβούμενη ότι θα γίνει θύμα εισβολής από τη Ρωσία, καθώς πληθαίνουν οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις αγνώστου ταυτότητας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής 500.000 ανθρώπων που έχει αποσχισθεί μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εξαρτάται πλήρως από την Μόσχα, η οποία διατηρεί εκεί στρατιωτική δύναμη 1500 ανδρών.

Η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας της καθώς οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται ότι η Ρωσία ξεκίνησε ήδη – και ενδεχομένως θα κλιμακώσει – «χτυπήματα προβοκάτσια», προκειμένου να μπορέσει να επικαλεστεί στη συνέχεια κάποιο αίτημα των τοιπικών Αρχών για ενίσχυση της ασφάλειάς τους απέναντι στους «τρομοκράτες».

Η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για “ηρεμία” και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία.

“Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς”, τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

  • Η Μολδαβία δεν σχεδιάζει να αποκλείσει την Υπερδνειστερία , αλλά υποστηρίζει τον ειρηνικό διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις
  • Η Μολδαβία αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας των κρατικών θεσμών
  • Δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Πούτιν.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις