Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αποφάσισαν ότι ο ρωσικός μηχανισμός πληρωμών δεν γίνεται δεκτός

Η χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Ρωσία για τις πληρωμές του φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σχολίασε η Εσθονή Επίτροπος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση. Υποστήριξε δε, πως το σύστημα που προτείνει η Μόσχα συνιστά μια μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που δεν δικαιολογείται και γι’αυτό πρέπει να απορριφθεί.

Το 97% των συμβάσεων ορίζει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, επομένως η Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να τηρεί τις συμβάσεις και δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια με τον τροπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, σχολίασε η Επίτροπος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες τις προσεχείς ημέρες για το τι μπορούν και δεν μπορούν να πράξουν οι εταιρείες σύμφωνα με το πακέτο των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε..

Αλληλεγγύη σε Πολωνία και Βουλγαρία


Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις