“Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΔΙΑΙΤΑΣ”!.. η 6η Μαίου

Κάθε χρόνο από το 1992 τούτη η ημέρα (6 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στην εναντίωση μας στις δίαιτες αδυνατίσματος.

Θεσπίστηκε από τη Βρετανίδα Μαίρη Έβανς Γιανγκ αφού πρώτα νίκησε τη δύσκολη μάχη της ψυχογενούς ανορεξίας.

Αντιπροσωπεύει την αποδοχή των φυσικών διαφορών και της ποικιλομορφίας του ανθρώπινου σώματος ανεξαρτήτου βάρους και την αποστροφή των διακρίσεων σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους για τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ιδιαίτερα στερητική και ανορθόδοξη δίαιτα στην υγεία μας.

Μια ακατάλληλη δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά –και πολλές φορές μη αναστρέψιμα- προβλήματα. Η απότομη μείωση βάρους είναι πιθανό να προκαλέσει εξασθένιση του οργανισμού, όπως κόπωση, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, απώλεια οστικής μάζας, μείωση του αιματοκρίτη κ.α. ιδίως όταν η δίαιτα υπολείπεται και σε θρεπτικά στοιχεία (πολύ κοινό για δραστικά υποθερμιδικές, μονοφαγικές δίαιτες κτλ). Σε τέτοιες περιπτώσεις (FAD Diets) ακατάλληλης διατροφής μπορεί να παρατηρήσουμε απώλεια μαλλιών, ξηρό και χλωμό δέρμα, εύθραυστα νύχια και άλλα που σχετίζονται με τη μακροχρόνια διαταραγμένη πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας μας καλεί:

  • Να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος.
  • Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους.
  • Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος.
  • Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Η Finos Film Official για την ημέρα αυτή μας προσφέρει: Λαχταριστά αποσπάσματα από τις ταινίες «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959), «Η Παριζιάνα» (1969), «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1965) και «Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες» (1967).

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις