78 χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία – D _ Day 6 Ιουνίου 1944

78 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, την πιο φιλόδοξη στρατιωτική επιχείρηση στην παγκόσμια Ιστορία που άλλαξε τον ρου και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επρόκειτο για την πιο πολυεθνική σύγκρουση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια ολόκληρη καναδική μεραρχία αποβιβάστηκε στην Παραλία Τζούνο και σύντομα κατέστη σώμα. Γάλλοι καταδρομείς επιτέθηκαν στο Ουιστρεάμ και γάλλοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν στη Βρετάνη. Υπήρχαν πολεμικά πλοία και μεταγωγικά από εννέα κράτη, ενώ οι μοίρες αεροσκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν επανδρωμένες με Καναδούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, πολίτες της Ροδεσίας, Πολωνούς, Γάλλους, Βέλγους, Ολλανδούς και Νορβηγούς.

Στα πληρώματα των μονάδων μιας μοίρας της Παράκτιας Διοίκησης, αποστολή της οποίας ήταν να εμποδίσει να γερμανικά υποβρύχια να πλήξουν τον στόλο εισβολής από τον Βισκαϊκό Κόλπο, περιλαμβάνονταν άτομα από εννέα χώρες.

Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, στις επίγειες συμμαχικές δυνάμεις εντάχθηκαν δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες, μία γαλλική και μία πολωνική. Στην κολοσσιαία επιχείρηση που ο Αϊζενχάουερ αποκαλούσε «Μεγάλη Σταυροφορία» επρόκειτο στη συνέχεια να ενταχθούν επίσης σχηματισμοί από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχία.

Οσον αφορά τον τραγικό απολογισμό, ο Τσόρτσιλ επιδίωκε να μην ξεπεράσουν οι νεκροί τις δέκα χιλιάδες, ενδεχόμενο, ωστόσο, το οποίο απέκλεισε ο Ρούσβελτ υπό την πίεση του Αϊζενχάουερ. Τελικά έχασαν τη ζωή τους περίπου 15.000 άνθρωποι ενώ έως 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ακρωτηριάστηκαν κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης. Ακόμη 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μάχη της Νορμανδίας, από την 6η Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου του 1944.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις