Σήμερα, το #ErasmusPlus γίνεται 35 ετών!

Αυτό που ξεκίνησε το 1987 με 3.224 μαθητές έχει αλλάξει τώρα τις ζωές περισσότερων από 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από την έναρξή του, το πρόγραμμα έγινε:

  • Πιο περιεκτικό
  • Περισσότερο ψηφιακό
  • Πιο πράσινο
  • Πιο ευρωπαϊκό

Ενσαρκώνει το όραμά μας για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης!

Εννέα πράγματα που δεν ξέρατε για το Erasmus!

1. Ξεκίνησε με μόνο 3.244 μαθητές

Το πρόγραμμα Erasmus ιδρύθηκε το 1987 και συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή προγράμματα της ΕΕ στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μόνο 3.244 φοιτητές πήγαν στο εξωτερικό και το πρόγραμμα συμμετείχε μόνο 11 χώρες — Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

2. Τώρα: δέκα εκατομμύρια και συνεχίζουμε

Αυτό που ξεκίνησε ως πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών το 1987, εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο και εμπλούτισε τη ζωή περισσότερων από 10 εκατομμυρίων άμεσων συμμετεχόντων. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 300.000 φοιτητές σπουδάζουν ή εκπαιδεύονται πλέον κάτω από την ομπρέλα Erasmus+.

3. Τι σημαίνει ένα όνομα; Μπορεί να το λες, αλλά προφανώς πολλά!

4. Αντίκτυπος Erasmus

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το Erasmus+ βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές σταδιοδρομίας των σπουδαστών — τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο εξωτερικό όσο και πολύ μετά την ολοκλήρωσή τους. Το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί την καινοτομία και την κοινωνική ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, βοηθά τους μαθητές να ανακαλύψουν τι θέλουν να κάνουν μετά τις σπουδές τους — κάνοντας μια πιο ευτυχισμένη καριέρα!

Υπάρχουν περισσότερα — το 80 τοις εκατό των αποφοίτων Erasmus+ απασχολούνται εντός τριών μηνών από την αποφοίτησή τους, με το 72 τοις εκατό να δηλώνει ότι η εμπειρία τους στο Erasmus+ τους βοήθησε να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Σχεδόν στους μισούς εκπαιδευόμενους στο Erasmus+ προσφέρθηκε δουλειά στην εταιρεία όπου εκπαιδεύτηκαν.

5. Erasmus για τους γονείς σου;

Το Erasmus είναι για όλες τις ηλικίες και για τη δια βίου μάθηση επίσης.

6. Από το Erasmus στο Erasmus+

Νωρίτερα, το Erasmus επικεντρωνόταν μόνο στην κινητικότητα των φοιτητών. Αλλά το Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες σε όλους — φοιτητές, προσωπικό, εκπαιδευόμενους, δασκάλους, εθελοντές και πολλά άλλα. Δεν αφορά μόνο την Ευρώπη ή τους Ευρωπαίους — με το Erasmus+, άτομα από όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες.

7. Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι;

Samantha Cristoforetti ©Ευρωπαϊκή Ένωση 2016 Πηγή: ΕΚ
  • Η Samantha Cristoforetti , αστροναύτης στην ESA, κατέχει αρκετά ρεκόρ διαστημικών πτήσεων και είναι το πρώτο άτομο που παρασκευάζει καφέ στο διάστημα.
  • Salvador Sobral , τραγουδιστής και νικητής του διαγωνισμού της Eurovision 2017
  • Tom Bird , Εκτελεστικός Παραγωγός, Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο
  • Carlos Moedas , πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία

Είναι όλοι απόφοιτοι του Erasmus.

8. Ένα εκατομμύριο (ή περισσότερα) μωρά Erasmus;

Οι πρώην φοιτητές Erasmus είναι πιο πιθανό να έχουν διακρατικές σχέσεις: το 33% των πρώην φοιτητών Erasmus έχουν σύντροφο διαφορετικής εθνικότητας, σε σύγκριση με το 13% όσων μένουν σπίτι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το 27% των φοιτητών Erasmus συναντούν τον μακροχρόνιο σύντροφό τους ενώ βρίσκονται στο Erasmus. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή υπολόγισε το 2014 ότι περίπου ένα εκατομμύριο μωρά είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί από ζευγάρια Erasmus από το 1987.

9. Erasmus για τα κατοικίδιά σας;

Προσπαθήσαμε να φέρουμε τα κατοικίδιά σας🐶😸🐟 για το Erasmus σε μια πολύ ιδιαίτερη ημερομηνία φέτος. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ χαριτωμένα για να μην τα μοιραστούμε.

Εικόνες © Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις