Πεντηκοστή στην Καστοριά – Εκδήλωση Απολλωνιαδιτών

Με λαμπρότητα εορτάσθει η «Γενέθλιος ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας», η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού

Το πρωϊ της Κυριακής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, Άργους Ορεστικού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το γεγονός της Πεντηκοστής ως διήγημα ενός αληθινού γεγονότος από τους αυτόπτες μάρτυρες αυτού και μίλησε για κριτήρια που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα του γεγονότος, ήτοι την θεία Οικονομία, την προετοιμασία των Αποστόλων και τα αποτελέσματα-καρπούς της θείας Επιφοιτήσεως.

Μετά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος με τις Ευχές της Γονυκλισίας.

Τον Σεβασμιώτατο πλασίωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μητροπόλεως π. Φώτιος Λεβέντης, ο εφημέριος της Ενορίας π. Πασχάλης Μουτζίκης και ο π. Αναστάσιος Σεμερτζίδης, ενώ εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί, με πρώτον τον Δήμαρχο του Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαμπτσόγλου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς

Την ίδια ημέρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, τελέσθηκε ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος  κ. Ιωακείμ, Βοηθό Επίσκοπο του Σεβ. Μητροπολίτου Αθηναγόρου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Καστοριά, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου και του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστορίας και της προέδρου του κ. Βασιλικής Παπαμαντζάρη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τον Θεοφιλέστατο Ιεράρχη πλαισίωσαν ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ελευθέριος Συτιλίδης και ο διάκονος π.Παντελεήμων.

Στο τέλος των ιερών Ακολουθιών ο Θεοφιλέστατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκληση, ευχαρίστησε τον ιερέα και τον διάκονο που συλλειτούργησαν μαζί του και ευχήθηκε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Τέλος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Συτιλίδης, προσέφερε στον Θεοφιλέστατο μια εικόνα της Θεοτόκου, σε ανάμνηση της ιερουργίας του στην Ενορία κατά την μεγάλη αυτή Δεσποτική Εορτή.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστορίας, από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο και τον Θεοφιλέστατο κ. Ιωακείμ.

Ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην σημασία την εορτής της Πεντηκοστής και στην έμπνευση του Αγίου Πνεύματος προς τους Αποστόλους και Μαθητές του Χριστού. Μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό του. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο, τον Σύλλογο των Απολλωνιαδιτών και την πρόεδρο κ. Βασιλική Παπαμαντζάρη και όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας ευχαρίστησε με κατάλληλους λόγους τον Θεοφιλέστατο κ. Ιωακείμ, με τον οποίον αντήλλαξαν συμβολικά δώρα, καθώς και τον Σύλλογο των Απολλωνιαδιτών για την δραστηριότητά του.

Τελέσθηκε μνημόσυνο για τους Απολλωνιαδίτες που τελειώθηκαν αδίκως κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και κατά τον ξεριζωμό τους από την Πατρίδα τους την Απολλωνιάδα.

Τέλος, οι Αρχιερείς κατευθύνθησαν στα προπύλαια του Ιερού Ναού, όπου παρουσίᾳ του Αντιδημάρχου κ. Σωκράτη Πέλκα εκπροσώπου του Δημάρχου Καστορίας, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κάλλης Κυριακίδου και του εκκλησιάσματος ύψωσαν την σημαία της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ψάλλοντας όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο και το Τη Υπερμάχω Στρατηγώ.

*

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωακείμ, πριν αναχωρήσει από την Καστοριά, έδωσε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και ξεναγήθηκε στην Ι. Μονή Μαυριωτίσσης, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την Καστοριά, την πόλη, την ιστορία και τον πολιτισμό της.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΔΩ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις