Πώληση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2035 – Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 εντός της ΕΕ.

Η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζοντας και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε στο κάδρο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δημοτικά οχήματα και τις εμπορευματικές μεταφορές. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τα μεταχειρισμένα οχήματα. Αυτά θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της δημιουργίας επαρκούς υποδομής, με στόχο ένα δημόσιο τερματικό φόρτισης ανά 60 km στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο.

Πολλές πόλεις θα έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση σε οχήματα ντίζελ πολύ πριν από το 2035 (2030 στην Αθήνα) και στη συνέχεια σε αυτά που λειτουργούν με βενζίνη.

Προς το παρόν, η μόνη εναλλακτική που προσφέρεται στον καταναλωτή είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στη χώρα μας αναλογεί ένας δημόσιος φορτιστής για κάθε 500 km, τη στιγμή που στην κορυφαία σε αυτόν τον τομέα Ολλανδία αναλογούν 237 δημόσιοι φορτιστές, σύμφωνα με έκθεση της ACEA τον Σεπτέμβριο του 2021.

Έκθεση – Οχήματα σε χρήση, Ευρώπη 2022

Η έκδοση του 2022 της έκθεσης «Οχήματα σε χρήση» της ACEA παρέχει μια εκτενή επισκόπηση του στόλου μηχανοκίνητων οχημάτων στους δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – καλύπτοντας επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα και λεωφορεία.

Ανά χώρα, η αναφορά (ΕΔΩ) Οχήματα σε χρήση δείχνει τον αριθμό των μηχανοκίνητων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για κάθε τύπο οχήματος και πώς έχει εξελιχθεί ο στόλος την τελευταία δεκαετία.

Παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες ανά τμήμα οχημάτων για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όπως η μέση ηλικία (καθώς και το έτος πρώτης ταξινόμησης), το μερίδιο κάθε τύπου καυσίμου και ο αριθμός των οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους.

Αυτή η έκδοση του 2022 καλύπτει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τις χώρες της ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία), καθώς και τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις