Στο εργαστήριο της Lockheed Martin στις ΗΠΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος – Θα συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τον Ελληνικό εναέριο χώρο δηλώνει ο Μ Τσαβούσογλου

Αμετανόητα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς δεν τον αναγνωρίζει.

Το εργαστήριο της Lockheed Martin στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζεται το υπερσύγχρονο F-35, ένα αεροσκάφος που η Ελλάδα θέλει να εντάξει στο οπλοστάσιό της.

«Έχουμε στείλει επίσημα το αίτημα για την προμήθεια τουλάχιστον 20 αεροσκαφών με τη δυνατότητα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και την αγορά άλλων 20», δήλωσε.

Η προμήθεια των F-35 σε συνδυασμό με το μπλόκο του αμερικανικού Κογκρέσου στην αγορά νέων F-16 από την Άγκυρα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί του όρους που ζητά το Κογκρέσο.

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε τέτοιους όρους που δένουν τα χέρια μας. Βάζουν όρους για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Ποιος θεωρούν ότι είναι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας; Υπάρχουν νησιά που η Ελλάδα θεωρεί δικά της ενώ πολλά νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα με ωμό τρόπο υποστήριξε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς δεν αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Με 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα θέλουν να έχουν 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο. Αυτό δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Για αυτή την κατάσταση στείλαμε επιστολή στο αμερικανικό κογκρέσο. Η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα 4 ναυτικά μίλια».

«Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Έτοιμο να ανάψει της μηχανές του είναι και το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας, το οποίο και αναμένεται να αποπλεύσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε άγνωστη προς το παρόν κατεύθυνση, με στόχο τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.

«Όσοι περπατάνε κοιτώντας το φεγγάρι με προσδοκίες για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα. Οι υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Το νέο πλωτο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα, είναι 7ης γενιάς, και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο που διαθέτει η Τουρκία.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις