Προκηρύχθηκε μελέτη για την αποκατάσταση του Μενδρεσέ

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς προκηρύχθηκε μελέτη ύψους 118.059,09 € για την ΩΡΙΜΑΝΣΗ & ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ
ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΝΤΡΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ»

Μενδρεσές – Μουσουλμανικό Ιεροδιδασκαλείο επί Τουρκοκρατίας.
Τους πρώτους αιώνες της τουρκικής κατάκτησης τα σχολεία των μουσουλμάνων διακατέχονταν από ένα αυστηρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Στεγάζονταν στους περίφημους μεντρεσέδες, των οποίων η ύπαρξη ξεκινά ήδη από τα χρόνια των Σελτζούκων Τούρκων. Στην Καστοριά ως πρώτα εκπαιδευτικά κτίρια αναφέρουμε δύο μεντρεσέδες, έναν μικρό στο νότιο τμήμα της πόλης, ενσωματωμένο στο Ταμπαχανέ Τζαμί, και αυτόν του Αχμέτ Πασά, που σώζεται μέχρι την εποχή μας πίσω απο τη Νομαρχία, στην οδό Διοικητηρίου.

Ο πρώτος δεν φαίνεται να παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία και οι πληροφορίες γι’ αυτόν εκλείπουν, όμως ο μεντρεσές του Αχμέτ Πασά αποτελεί ένα αρκετά αξιόλογο κτίριο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς ακόμη και σήμερα. Πρέπει να κτίστηκε το α’ μισό του 18ου αι. και εκεί φοιτούσαν οι λεγόμενοι ουλεμάδες, που θα στελέχωναν στην συνέχεια την οθωμανική διοίκηση και το ιερατείο. Το κτίριο είναι σχήματος Π, γύρω από εσωτερική αυλή που περιβάλεται από μια τοξωτή κιονοστοιχία.

Συνολικά, ο μενδρεσές αποτελούνταν από 14 αίθουσες, με στεγασμένη την καθεμιά κάτω από το δικό της σφαιρικό θόλο και περιλάμβανε χώρους διδασκαλίας, διαμονής και προσευχής των σπουδαστών. Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο από το 1924.

στοιχεία από Wikimapia.org

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις