Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγία Σοφία η οποία έχει μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί

Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγία Σοφία, η οποία έχει μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί. Ο ξεναγός Özlem Kabasakal δήλωσε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία από την πλατφόρμα μεγάλης χωρητικότητας και είπε: «Αυτή η ιστορική δομή έχει υποστεί μεγάλη ζημιά».

Για το «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας» μιλά η εφημερίδα Cumhuriyet, προσκείμενη στην αντιπολίτευση της Τουρκίας και αποκαλύπτει ότι οι καταστροφές στο εσωτερικό της εμβληματικής εκκλησίας συνεχίζονται, με την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Cumhuriyet, ο ξεναγός Özlem Kabasakal ισχυρίστηκε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν με μια πλατφόρμα βαριάς χωρητικότητας.

H Τουρκάλα ξεναγός Οζλέμ Καμπασακάλ, μίλησε στην τουρκική εφημερίδα και αποκάλυψε ότι υπεύθυνοι εργασιών χρησιμοποίησαν τόσο βαριά πλατφόρμα στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ιστορικά μάρμαρα.

Τα μηχανήματα X-ray στη είσοδο του κτιρίου που δεν λειτουργούσαν από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, ενεργοποιήθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες. Η πόρτα εισόδου είναι κατά καιρούς κλειστή προκειμένου να ελέγχεται το πλήθος στο εσωτερικό. Ωστόσο, είναι ορατό πως τα μάρμαρα που ήταν ήδη σπασμένα σε κάποια σημεία και βρίσκονται στην αυτοκρατορική πύλη, έχουν και σε άλλα σημεία σπάσει.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Καμπασακάλ, επιστρατεύτηκε μία πλατφόρμα καθαρισμού. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν ιστορικά μάρμαρα σε πολλά σημεία.

Η Τουρκάλα ξεναγός είπε, «αυτό το ιστορικό κτήριο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, την επισκεπτόταν με μεγάλο σεβασμό. Τώρα έχει μετατραπεί σε πανηγύρι”

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις