Τέλος οι υψηλές ταχύτητες και το “σβήσιμο” των κλήσεων με τον νέο ΚΟΚ

Το φθινόπωρο αναμένεται να έρθει το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέσω του οποίου θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 σε 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές, όριο στα 20 χλμ/ώρα έξω από τα σχολεία, ενώ τα πρόστιμα θα γίνουν ψηφιακά και δεν θα μπορούν να σβηστούν, με την πληρωμή τους να γίνεται και μέσω e-banking.

    “Στόχος μας δεν είναι οι ποινές να έχουν απλώς έναν τυφλό τιμωρητικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, αποβλέπουμε στη συμμόρφωση των οδηγών. Γι’ αυτό και οι ποινές θα είναι δίκαιες και θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα κι επικινδυνότητα της κάθε παράβασης. Στο πλαίσιο αυτό, μία σημαντική αλλαγή είναι ότι οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό κι όχι στο όχημα. Δηλαδή, θα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής και λοιπά, και όχι αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής.

Σκοπός του σχεδίου που ετοιμάζεται δεν είναι να θεσμοθετηθούν υψηλά χρηματικά πρόστιμα προκειμένου οι οδηγοί να φοβούνται μην παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που υπάρχει στην άσφαλτο και στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε 5 ενότητες, μέσω των οποίων θα γίνει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας, αλλά θα υπάρξει και διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση οχήματος με ληγμένο ΚΤΕΟ ή οχήματος που δεν λειτουργούν οι φανοί ή κυκλοφορεί με σπασμένους καθρέφτες, θα “τιμωρείται” το αυτοκίνητο με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας. Αντίθετα, αν υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται στον οδηγό.

  •     Υπερβολική ταχύτητα
  •     Μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες
  •     Μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό
  •     Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  •     Χρήση κινητού τηλεφώνου

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις