Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο στην εξουσία και οι γυναίκες του Αφγανιστάν υποφέρουν

Στις 15 Αυγούστου 2021, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν χωρίς μάχη την πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης αστραπή την οποία διεξήγαγαν σε όλη την επικράτεια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργίας για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της επιστροφής τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο που σηματοδοτήθηκε από μια ισχυρή οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Για τους απλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η επιστροφή των Ταλιμπάν αύξησε σημαντικά τις δυσκολίες.

Οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από πολλά δημόσια αξιώματα και απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες εκτός της πόλης τους.

Το Μάρτιο οι ισλαμιστές έκλεισαν και πάλι τα λύκεια και τα κολέγια για τα κορίτσια, μερικές ώρες μόλις μετά την επαναλειτουργία τους που είχε ωστόσο προαναγγελθεί από καιρό. Και στις αρχές Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε τις γυναίκες να φορούν στους δημόσιους χώρους ενδυμασία που να τις καλύπτει πλήρως, κατά προτίμηση την μπούρκα.

Προχθές, Σάββατο, στην Καμπούλ, μαχητές Ταλιμπάν διέλυσαν βίαια χτυπώντας με τους υποκόπανους των τουφεκιών τους και πυροβολώντας στον αέρα, γύρω στις 40 γυναίκες που διαδήλωναν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.

«Αυτή τη φορά δεν μας χτύπησαν πολύ», είπε στο BBC μία από τις διαδηλώτριες και εξήγησε ότι είχαν διαφορετική τακτική οι Ταλιμπάν, ρίχνοντας πυρά στον αέρα.

Ήταν η πρώτη διαδήλωση έπειτα από μήνες, προσθέτει το BBC, κατά τους οποίους οι Ταλιμπάν στερούσαν το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Ο ισλαμικός φονταμενταλιασμός από τη μια και η πατριαρχική δομή της κοινωνίας από την άλλη συμβάλλουν στη διατήρηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις ισλαμικές κοινωνίες. Στις περισσότερες ισλαμικές χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι γυναίκες στερούνται θεμελιώδεις ελευθερίες και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η εικόνα της ελεύθερης και ανεξάρτητης γυναίκας στις μουσουλμανικές χώρες είναι κάτι το αδιανόητο.

video από το twitter της Masih Alinejad

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις