Τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, πυροδοτώντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.

Για να δικαιολογήσουν αυτή την πράξη, οι ναζί προπαγανδιστές ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι η Πολωνία είχε προγραμματίσει με τους συμμάχους της, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, να πολιορκήσουν και να διασπάσουν τη Γερμανία και ότι οι Πολωνοί εκδίωκαν άτομα γερμανικής καταγωγής. Τα Ες-Ες, σε συνεννόηση με το γερμανικό στρατό, σκηνοθετούν μια πολωνική επίθεση σε έναν γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Χίτλερ χρησιμοποίησε αυτή την επιθετική ενέργεια για να ξεκινήσει ως αντίποινα εκστρατεία εναντίον της Πολωνίας.

Η Πολωνία κινητοποιήθηκε καθυστερημένα, και πολιτικές εκτιμήσεις οδήγησαν τον στρατό της σε μειονεκτικό στρατιωτικό σχηματισμό. Οι Πολωνοί υστερούσαν επίσης κατά πολύ αριθμητικά. Παρά τη σθεναρή αντίσταση και την πρόκληση σοβαρών απωλειών στους Γερμανούς, ο πολωνικός στρατός νικήθηκε σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων. Από την Ανατολική Πρωσία και τη Γερμανία στον βορρά και τη Σιλεσία και τη Σλοβακία στον νότο, οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες, με περισσότερα από 2.000 τανκς και πάνω από 1.000 αεροπλάνα, έκαμψαν τις πολωνικές γραμμές άμυνας κατά μήκος των συνόρων και προχώρησαν στη Βαρσοβία σε μια σφορδή κυκλωτική επίθεση. Μετά από στενή πολιορκία και μαζικούς βομβαρδισμούς, η Βαρσοβία παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 27 Σεπτεμβρίου 1939.

Η Βρετανία και η Γαλλία, μένοντας σταθερές στην εγγύησή τους για τα σύνορα της Πολωνίας, κήρυξαν πόλεμο στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 1939.

Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην ανατολική Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939. Η τελευταία αντιστασιακή δράση κάμθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κατεκτημένων εδαφών της Πολωνίας, τα οποία μοιράστηκαν από κοινού η Σοβιετική Ένωση με τη ναζιστική Γερμανία, ήταν κατά μήκος του ποταμού Bug.

  • Η ναζιστική Γερμανία είχε συντριπτική στρατιωτική υπεροχή έναντι της Πολωνίας. Η επίθεση στην Πολωνία απέδειξε την ικανότητα της Γερμανίας να συνδυάζει τις δυνάμεις αέρος και ξηράς, εφαρμόζοντας μια νέα τακτική, αυτή του «αστραπιαίου πολέμου».
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην ανατολική Πολωνία, σφραγίζοντας τη μοίρα της Πολωνίας. Η τελευταία μάχιμη πολωνική στρατιωτική μονάδα παραδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου.
  • Μετά την ήττα της Πολωνίας στις αρχές Οκτωβρίου του 1939, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση διαίρεσαν τη χώρα σύμφωνα με ένα μυστικό πρωτόκολλο το οποίο συνόδευε τη γερμανοσοβιετική Συνθήκη μη Επἰθεσης.

Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία
Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συντρίβοντας γρήγορα την πολωνική συνοριακή άμυνα, οι γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν προς τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Αυτό το απόσπασμα από τα γερμανικά επίκαιρα δείχνει τις γερμανικές δυνάμεις εν δράσει κατά την εισβολή στην Πολωνία. Η Βαρσοβία συνθηκολόγησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1939.
Imperial War Museum – Film Archive
Προβολή αρχειακού υλικού

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις