Το “Αλάτι της γης” βρέθηκε για λίγες ημέρες στην πανέμορφη Καστοριά

Το αλάτι της γης βρέθηκε για λίγες μέρες στην πανέμορφη Καστοριά με την μοναδική ανοιξιάτικη φύση τα περιττά βυζαντινά μνημεία τα επιβλητικά αρχοντικά και την εξαιρετική τοπική γαστρονομία . Συζητήσαμε για την μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής με τον δάσκαλο χορού Μιχάλη Μπινιάκου και ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε. Όμως την παράσταση έκλεψε η επίσκεψή μας στο αρχοντικό Βέργου όπου στεγάζεται η μοναδική φωτογραφική συλλογή του Λεωνίδα Παπάζογλου.

Μία συναρπαστική περιήγηση στην Καστοριά τη Μακεδονία την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα. Μία γοητευτική πινακοθήκη ευαίσθητη αποτύπωση του ύφους και του ήθους της ανθρωπογεωγραφίας τόσο του αστικού όσο και του αγροτικού χώρου της εποχής ξεναγός μας στην έκθεση ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Καστοριάς κ Λεωνίδας Παπαδημητρίου που το 2017 εισηγήθηκε τη δημιουργία του μουσείου.

Ο Λεωνίδας Παπάζογλου ο πρώτος καστοριανός φωτογράφος σε συνεργασία με τον αδερφό του αφού έμαθαν την τέχνη στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν τις φωτογραφικές τους δραστηριότητες στα τέλη της δεκαετίας του 1890. οι περίπου 2.500 γυάλινες αρνητικές πλάκες που έχουν διασωθεί συγκεντρώθηκαν από τον καστοριανό γιατρό και συλλέκτη Γιώργο Κολούμπια οι κληρονόμοι του οποίου δώρισαν στον Δήμο Καστοριάς τα δικαιώματα εκτύπωσης και ψηφιακής αποτύπωσης μεγάλου αριθμού φωτογραφιών. Κάθε φωτογραφία και μία ολόκληρη ιστορία βλέμματα χειραψίες στάση σωμάτων ενδυμασίες αντικείμενα περιβάλλων χώρος πολύτιμες ιστορικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες μία αποκαλυπτική εμπειρία!!.

Να ευχηθούμε ο μοναδικός αυτός ο χώρος απαραίτητος σταθμός και προτεραιότητα για κάθε επισκέπτη της Καστοριάς να αποκτήσει την προβολή και την δυναμική που του αρμόζει μέσα από ένα εμπνευσμένο σχέδιο πολιτιστικής διαχείρισης. Η συναρπαστική φωτογραφική πινακοθήκη τον Παπάζογλου Κολομβία στο αρχοντικό Βέργου της Καστοριάς μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα προνομιακό τόπο συνάντησης για την καλλιτεχνική φωτογραφία με πανελλήνια και γιατί όχι διεθνή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ από ανάρτηση στο f/b “Αλάτι της γης”

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις