Ποιος δεν κατάλαβε τι ψήφισαν οι πολίτες;

Η αγωνιώδης προσπάθεια της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφομοιώσει τα διδάγματα των εκλογών της 21ης Μαΐου και ιδιαίτερα της ήττας την οδηγεί στην υιοθέτηση απλουστευτικών θέσεων και αποφυγής της πραγματικότητας.

Από την επομένη ήδη των εκλογών αναπτύχθηκε η ιδιότυπη θέση στον δημόσιο διάλογο πως «οι πολίτες δεν συνειδητοποίησαν τι ακριβώς ψήφισαν» και πως η επιλογή της ΝΔ από μέρους τους είναι δήθεν «μια αρνητική εξέλιξη για την κοινωνία».

Βάζω σε εισαγωγικά τις φράσεις γιατί έτσι ειπώθηκαν από πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστηκαν και πλείστες άλλες ψυχολογικές ερμηνείες, ωσάν οι πολίτες να ζουν εγκλωβισμένοι σε κάποιο υπόγειο τράπεζας, όπως έγινε τότε που «γεννήθηκε» το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και γενικώς γίναμε μάρτυρες ποικίλων απαξιωτικών εκφράσεων για την ελεύθερη βούληση ή και την ικανότητα κατανόησης του ελληνικού λαού.

Πρώτη φορά τέτοια απαξίωση της ελευθερίας δράσης των πολιτών σε μια κοινωνία που συμπληρώνει σε λίγο μισό αιώνα διαρκούς Δημοκρατίας. Θυμίζει την άποψη που είχε το σοβιετικό καθεστώς για τους πολίτες του, ότι δηλαδή αυτοί δεν ξέρουν και κομματική νομενκλατούρα μόνον μπορεί να τους καθοδηγεί.

Τους κατανοώ. Δύσκολο να χωνέψουν οι βαρέως ηττημένοι πως οι πολίτες έχοντας πλήρη γνώση των πραγματικών τους συμφερόντων επέλεξαν την ΝΔ, διότι είδαν εμπράκτως το κράτος να στέκεται δίπλα τους σε όλες τις κρίσεις που διήλθε η χώρα αυτά τα χρόνια. Διότι είδαν εμπράκτως ότι η μείωση των φόρων φέρνει νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερες προοπτικές στην οικονομία.

Διότι το στρατηγικό άνοιγμα σε άλλες χώρες απεδείχθη ωφέλιμο για το μέλλον της δικής μας, καθώς η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν ξένοι πολιτικοί ηγέτες αλλά και οι διεθνείς αγορές είναι στοιχεία που θα επιθυμούσε κάθε πολίτης, ο οποίος δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες ιδεολογικές αγκυλώσεις. 

Αναντίστοιχη με την βιωμένη καθημερινότητα του πολίτη ήταν φυσικά και η εικόνα «καμένης γης» που παρουσίαζε η αντιπολίτευση για να περιγράψει την Ελλάδα όπως την βλέπει η ίδια μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς άρνησης της πραγματικότητας.

Ούτε μπορεί να αντιληφθεί η αντιπολίτευση το πώς η κυβέρνηση , παρά το γεγονός ότι έκανε και λάθη, τελικώς επιβραβεύτηκε με μεγαλύτερο ποσοστό από το προ τετραετίας εκλογικό αποτέλεσμα.

Τους είναι δύσκολο να κατανοήσουν ότι και σ΄αυτό το θέμα ο πολίτης θέλει άλλη συμπεριφορά. Θέλει την αναγνώριση του λάθους και κυρίως η μεταμέλεια να είναι ειλικρινής. Και τότε σου δίνει κι άλλη ευκαιρία, συνυπολογίζοντας ασφαλώς και όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που βελτίωσαν αισθητά την καθημερινότητά του. 

Επίσης, οι πολίτες κατανόησαν πως , μέσω της εμπειρίας μας, γίναμε ακόμη πιο αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν πίσω.

Μεταξύ άλλων σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες επιβράβευσαν την πολιτική της ΝΔ που αποσκοπούσε στην βελτίωση της οικονομίας, της ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους και της ενίσχυσης της άμυνας. Ο στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι να προχωρήσουμε πιο τολμηρά, κοιτώντας μπροστά, προκειμένου να ενισχύσουμε κι άλλο τους μισθούς, την Υγεία και την Παιδεία.

Την 21η Μαΐου οι πολίτες ,συνειδητοποιώντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ψήφισαν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβραβεύοντας τη συνέπεια λόγων και έργων και από την άλλη καταδίκασαν μια ανερμάτιστη και ασαφή αντιπολίτευση που δεν άρθρωσε σύγχρονο πολιτικό λόγο, εδραζόμενο σε λογικά επιχειρήματα.

Εξάλλου, η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την υπευθυνότητα και την σταθερότητα αλλά «πληγώνεται» από τον άκρατο λαϊκισμό και την λεκτική ισοπέδωση.

Γι’ αυτό το λόγο, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα αλλά και πολιτική ευπρέπεια έχοντας μπροστά μας τη μεγάλη τελική εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ,για να χτίσουμε όλες και όλοι μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. 

*Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στον Βόρειο τομέα της Αθήνας

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις