Γενεαλογικός τουρισμός: ταξιδεύοντας στις ρίζες σου & xτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας

Είναι ένα σύνθημα που τα τελευταία χρόνια δεν προσπάθησε προωθήσει και να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Καστοριάς που έχει μια δεύτερη Καστοριά πληθυσμιακά στο εξωτερικό, μια ομογένεια οικονομικά εύρωστη σε αναπτυγμένες χώρες.  «Γίνεται να νοσταλγείς έναν τόπο και μια οικογένεια που δε γνώρισες ποτέ;» Είσαι απόγονος διασποράς και η απάντησή σου είναι ναι; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να γίνεις γενεαλογικός τουρίστας! 


Η διασπορά σχετίζεται με τον διασκορπισμό μεταναστών, ομογενών, προσφύγων και άλλων κοινοτήτων από την εθνολογική τους πατρίδα, όπως για παράδειγμα οι Καστοριανοί μετανάστες στη Αμερική, οι Καστοριανοί Εβραίοι της ΝΥ και οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες ακόμα της ανταλλαγής πληθυσμών του 1922 από τη Μικρά Ασία. Έτσι o γενεαλογικός τουρισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, απευθύνεται σε διασπορικές κοινότητες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τις ρίζες τους.

Ο γενεαλογικός τουρίστας θα ταξιδέψει σε προορισμούς όπου οι συγγενείς του έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει, ζήσει ή συνεχίζουν να ζουν. Το τελευταίο σκέλος αποτελεί καλό κίνητρο για επίσκεψη σε περιστάσεις όπως επέτειοι ή γάμοι, εάν υπάρχουν δεσμοί με την απομακρυσμένη οικογένεια. Αν όχι δεν πειράζει καθώς αυτό είναι και το ζητούμενο του ταξιδιού, να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα έχει μία ισχυρότερη σύνδεση με τον προορισμό και τους ανθρώπους του απ’ ότι άλλοι τουρίστες, μία παράδοξη αίσθηση ότι είναι τουρίστας στο ίδιο του το σπίτι. Ακόμη, το ταξίδι αυτό θα συνεχίσει και μετά την επιστροφή του, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι εσωτερικό… και εμείς βέβαια θα έχουμε αποκτήσει τον θερμότερο αντιπρόσωπο μας στην περιοχή της δεύτερης πατρίδας του.

Όπως η αναγνωρισμένη πολιτισμική ταυτότητα ενώνει τους πολίτες ενός έθνους, ο αυτοπροσδιορισμός και η συναισθηματική εμπλοκή μέσω του γενεαλογικού τουρισμού είναι ικανή να ενώσει μία οικογένεια, οργανώσεις και συλλόγους μετατρέποντας τους σε πρεσβευτές της Καστοριάς στο εξωτερικό.

ο γενεαλογικός τουρισμός δεν είναι απαραίτητα εποχιακός. Επομένως, μπορεί ο δήμος  να σχεδιάσει και να προτείνει ταξίδια σύμφωνα με τα κόστη μεταφοράς και διαμονής ή βάσει τοπικών εκδηλώσεων και “νεκρών” τοπικά τουριστικών εποχών με προσπάθεια να δώσει μία καλή γεύση για την κουλτούρα των προγόνων των τουριστών σε συνδυασμό με τις επισκέψεις σε οικογενειακά, ιστορικά και φυσικά μνημεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεισφέρει στο να έχουν οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό πιο σταθερά και λιγότερο εποχιακά έσοδα, κάτι που θα μπορούσε να τους παρακινήσει στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αφορμή για την αναφορά μας αυτή στον γενεαλογικό τουρισμό στάθηκε μια παλαιότερη ανάρτηση του Αντώνη Παπαδαμιανού στο fb, που βρέθηκε μπροστά μας στο διαδίκτυοκαι εδώ απών ο δήμος Καστοριάς…

Ευχάριστη έκπληξη χθες η Μάρσια Οικονομόπουλου και μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών φοιτητών να επισκέπτονται την Καστοριά.

Ξεχωριστό γεύμα σε ταβέρνα με πρόσοψη νερού δίπλα στη λίμνη, και όλοι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την χαμένη Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς.

Παλιές φωτογραφίες και τεχνουργήματα έδειχναν σε όλους, προκειμένου να νιώσουν την ιστορία των χαμένων οικογενειών και φίλων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Marcia!!!

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις