13/8/2004 «Πολίτες του κόσμου καλώς ήρθατε στη γιορτή της Αθήνας, Ολυμπιακοί Αγώνες καλώς ήρθατε σπίτι σας» (VIDEO)

🇬🇷 «Πολίτες του κόσμου καλώς ήρθατε στη γιορτή της Αθήνας, Ολυμπιακοί Αγώνες καλώς ήρθατε σπίτι σας, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα…»

Ήταν Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004, όταν ακούστηκε αυτή η φράση στο Ολυμπιακό Στάδιο – σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια. 28 χτύποι καρδιάς, ένας για κάθε διοργάνωση της σύγχρονης εποχής – από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004.

400 τυμπανιστές μπήκαν στο Στάδιο και έδωσαν τον ρυθμό, συνοδεία 47 μπουζουκιών, αυτόν του ζεϊμπέκικου του Σταύρου Ξαρχάκου που έχει «ντύσει» ίσως το πιο όμορφο βράδυ μας.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη δεν πάει μπροστά αλλά πίσω, πίσω στον χρόνο, πριν από περίπου 3.000 χρόνια όταν ο πρώτος αθλητής έτρεξε στην Ολυμπία.

Ο ηχητικός «διάλογος» με το σύγχρονο αναπόφευκτος. Και κάπως έτσι, το νερό – πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας – που δέσποζε στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, πήρε φωτιά.

Μια φωτιά που έμενε ασβέστη για 108 χρόνια, τόσο καιρό κάναμε να δούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πατρίδα τους. Και κάπως έτσι, σχηματίστηκαν οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι.

Έπειτα, η Ελλάδα σαν ένα καράβι που ταξιδεύει ολομόναχο στον χρόνο, δια χειρός Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, άρχισε να διηγείται σε όλο τον πλανήτη μια όμορφη ιστορία – την ιστορία της με κέντρο τον άνθρωπο.

Κάπως έτσι άρχισε, με τον δικό μου λογισμό, η ωραιότερη Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

📸 YouTube | Olympics

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις