Δημογραφικά αυτοκτονεί η Ελλάδα με τον χαμηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής σε όλη την Ευρώπη

 Στη χώρα μας ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη και ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Ενώ το όριο σταθερότητας αναπαραγωγής είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, στην Ελλάδα είναι 1,3.

Για το 2021, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 85.346 γεννήσεις και 143.919 θανάτους. Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού μόνο γι’ αυτό το έτος ήταν 58.573 λιγότεροι άνθρωποι. Δηλαδή με αυτό το αρνητικό ισοζύγιο χάνουμε κάθε χρόνο μία πόλη. Αν προσθέσουμε δε και το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των γεννήσεων προέρχεται από αλλοδαπούς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα νούμερα για την μείωση του γηγενούς πληθυσμού είναι ακόμα πιο εφιαλτικά.

Μαύρο ρεκόρ υπογεννητικότητας σημειώθηκε στη χώρα το 2022, με λιγότερο από 80 χιλιάδες γεννήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πέρσι οι γεννήσεις έφτασαν τις 76.541, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν για άλλη μία χρονιά τις 140 χιλιάδες.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 έως σήμερα είναι γύρω στους 500.000, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη μείωση του απόλυτου αριθμού γεννήσεων στην Ελλάδα. Τα σημάδια του δημογραφικού μας θανάτου είναι πρόδηλα, χρόνο με τον χρόνο πλέον. Η επαρχία ερημώνει και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει κάθε χρόνο σπαρακτικές λίστες με δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά που βάζουν λουκέτο, ειδικά σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος και τα ακριτικά νησιά μας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις