ΕΕ: Πολιτική συμφωνία και συμβιβασμοί για την Τουρκία έπειτα από διπλωματικό μαραθώνιο


«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.  Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή διάθεση για «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κείμενο τονίζει  τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο μεριμνώντας παράλληλα για την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η καλή στάση της Τουρκίας. Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, τόνισαν κυβερνητικές πηγές. 

Στήριξη από Μισέλ και Λάιεν

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», τόνισε ο Μισέλ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε, την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία προχωρήσει πάλι σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια θετική ατζέντα, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να κάνει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο