ΝΔ: 46 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει σήμερα 46 χρόνια παρουσίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διάγγελμα του απευθύνεται στον Ελληνικό λαό και λέγει.

“Η ΝΔ είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της την Πολιτεία με τους Πολίτες της την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη & την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

To 1974 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εκλέγει 220 βουλευτές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, όπου επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,86% και εκλέγει 115 βουλευτές, αναδεικνυόμενη σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται την ίδια μέρα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,34% και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.

Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ

Το 1984 ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος.

 Την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

.

Στις εκλογές του 1985 η ΝΔ χάνει, αλλά ανεβάζει το ποσοστό της στο 40,85%.

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 με ποσοστό 44,3 %, εκλέγοντας 145 βουλευτές. Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές η Ν.Δ δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανή Τζαννετάκη με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές.

Στις εθνικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει ποσοστό 46,2%. Και πάλι, όμως, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου εκλέγει μόνο 148 βουλευτές και δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Ορκίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές και σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

To 1993 η ΝΔ χάνει τις εκλογές, o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος

.

 

Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12%

Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το Δ’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Τέσσερις ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης μπαίνουν υποψήφιοι για την προεδρία: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στο δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά.

Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 42,7%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων.

Στις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 45,36 % εκλέγοντας 164 βουλευτές. Ο νέος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 41,84% και εκλέγει 152 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής σχηματίζει εκ νέου Κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 η ΝΔ χάνει και ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 10 Νοεμβρίου 2011, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ο Λουκάς Παπαδήμος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση και να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατό.

 Στις 5 Μαΐου 2012 και η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτο κόμμα με 108 έδρες. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές, ενώ υπηρεσιακός Πρωθυπουργός καθορίστηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος.

Στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 29.66% και 129 έδρες και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε ο 13ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το 2015 προκυρήσονται βουλευτικές εκλογές μετά την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τις εκλογές κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραιτείται από τη θέση του Προέδρου ο Αντώνης Σαμαράς και αναλαμβάνει Πρόεδρος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τον Νοέμβριο του 2015 παραιτείται ο Ε Μειμαράκης, και μετά την παραίτησή του χρέη μεταβατικού Προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 διεξάγεται ο δεύτερος γύρος εσωκομματικών εκλογών, με τη συμμετοχή περίπου 450000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,9% . Την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Στην παράταξη που ίδρυσε το 1974 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, με κεντρική ιδεολογία τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, μπορούσαν να χωρέσουν και να εκφραστούν όλοι οι Έλληνες. Δεν χωρούσαν μόνο τα άκρα και οι ακρότητες. Μια συνειδητή επιλογή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, που έδειχνε το δρόμο και στους επιγόνους του.

Γιατί, αν ανοίξεις την πόρτα στα άκρα και τις ακρότητες, το πιθανότερο είναι να σε… καταπιούν. Αφού προηγουμένως θα έχεις γίνει το “τέρας” που θα έπρεπε να πολεμάς…

Καστορια τώρα Καστοριά Τώρα

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο