Η «διπλωματία των σεισμών» έληξε: Νέα Navtex για έρευνες για το Oruc Reis

Αυξάνει επικίνδυνα η ένταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Πολεμικά απέναντι από το Oruc Reis 

Απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα δίνει η ελληνική πλευρά, καθώς ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου. Την ίδια ώρα το πολεμικό ναυτικό λαμβάνει θέσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, πανέτοιμο για έναν ακόμα γύρο τουρκικών προκλήσεων.

Όλα αυτά 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις ελπίδες κάποιων για μια ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω του σεισμου που έπληξε και τις δύο χώρες.

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

.Καστοριά Τώρα

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο