ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη Ρωμαϊκή περίοδο. Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής – πνευματικής εξαθλίωσης του λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις – διασκεδάσεις.

3.8.2020 Ο Τζον ΧιουμJohn Hume , ο αρχιτέκτονας της συμφιλίωσης στην βόρεια Ιρλανδία μετριοπαθής καθολικός και βραβευμένος με το νόμπελ ειρήνης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών. Εξελέγη βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου το 1983 και συνέβαλε τα επόμενα χρόνια στην προβολή του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας στην διεθνή σκηνή, προκαλώντας την ανάμειξη του Μπιλ Κλίντον. Συνέβαλε στην έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Σιν Φέιν, την πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και του ηγέτη του Τζέρι Ανταμς, θέτοντας τις βάσεις της ειρήνης.

12.11.2020 Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, Ιάπωνας Κοσίμπα Μασατόσι (Koshiba Masatoshi) έφυγε από τη ζωή στο Τόκιο. Θεωρούμενος ως ο «πατέρας» της αστρονομίας των νετρίνων, ο Μασατόσι τιμήθηκε με το Νόμπελ φυσικής το 2002, το οποίο μοιράστηκε με τους Ρέιμοντ Ντέιβις και Ρικάρντο Τζιακόνι, «για τις πρωτοποριακές εργασίες τους στον τομέα της αστροφυσικής, οι οποίες οδήγησαν στην ανακάλυψη κοσμικών πηγών ακτίνων Χ». Μάλιστα, ένας από τους φοιτητές του, ο Κατζίτα Τακαάκι, επίσης βραβεύθηκε με Νόμπελ το 2015 για την εξέλιξη της έρευνας στο ίδιο πεδίο.

7.10.2020 Έφυγε από την ζωή ο Μεξικανός επιστήμονας Μάριο Μολίνα – Mario José Molina-Pasquel Henríquez, που είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Χημείας το 1995 για το έργο του πάνω στις βλαβές που προκαλούν κάποια αέρια στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Καθηγητής φυσικής- χημείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ο Μολίνα ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της χημείας της ατμόσφαιρας. Μαζί με τον Αμερικανό Φρανκ Σέργουντ έγραψαν το 1974 ένα άρθρο στο οποίο ανέφεραν ότι περιμένουν να μεγαλώσει «η τρύπα» στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της έκλυσης κάποιων βιομηχανικών αερίων. Το 1995 ο Μολίνα και ο Σέργουντ τιμήθηκαν μαζί με τον Ολλανδό Πολ Κρούτζεν με το Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους για τις επιπτώσεις των φθοροχλωροανθράκων (CFC), που χρησιμοποιούνται στα σπρέι, στο στρώμα του όζοντος. Κάποιες από τις έρευνές του οδήγησαν στην κατάρτιση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το οποίο συνέταξε ο ΟΗΕ προκειμένου να προστατευθεί το στρώμα του όζοντος, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας την έκλυση πολλών βλαβερών αερίων.

Με ποιόν ασχολήθηκαν και σε ποιόν αναφέρθηκαν τα ΜΜΕ οι προβεβλημένοι, οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των βαθμίδων;;

. 25.11.2020 Έφυγε από την ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα ….Στο πένθος έχει βυθιστεί η γενέτειρά του, το Μπουένος Άιρες, όπως και όλη η Αργεντινή, ενώ στη Νάπολι, όπου μεγαλούργησε, τον αποχαιρετούν με καπνογόνα!! Το γήπεδο της ομάδας “Σαν Πάολο” θα μετονομαστεί σε “Ντιέγκο Μαραντόνα”.

Λάθος Πρότυπα  μοιραία οδηγούν σε … στρεβλές και μίζερες καταστάσεις. Η κοινωνία προχωράει θέτοντας στόχους και… πρότυπα, μορφώνοντας και διαμορφώνοντας αντιλήψεις και συνειδήσεις και ανάλογα με αυτά είναι και το πολιτισμικό έργο που παράγει και η ιστορία που γράφει στο διάβα του χρόνου.





Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο