Ανάλυση AL JAZEERA: Ένα ταραχώδες 2020 ωθεί την Ελλάδα να οπλιστεί

Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία ολοκληρώνουν την πιο τρομερή χρονιά τους από το 1974, η Αθήνα αγοράζει 18 γαλλικά τζετάλ Ραφαλ σε συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ελλάδα βιάζεται να αποκτήσει τον Ράφαλε και πίεσε τη Γαλλία να παραδώσει την πρώτη μοίρα μέχρι τον Μάιο, έξι μήνες πριν από το αρχικό πρόγραμμα [Αρχείο: Johanna Geron / Reuters]
Η Ελλάδα βιάζεται να αποκτήσει τον Ράφαλ και πίεσε τη Γαλλία να παραδώσει την πρώτη μοίρα μέχρι τον Μάιο, έξι μήνες πριν από το αρχικό πρόγραμμα [Αρχείο: Johanna Geron / Reuters]

Αθήνα, Ελλάδα – Η Γαλλία ολοκληρώνει την πώληση 18 αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα πριν από τον Ιανουάριο, όταν ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Florence Parly πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα για να την υπογράψει.

Η πώληση θα κάνει την Ελλάδα τον πρώτο Ευρωπαίο πελάτη για το προηγμένο αεροπλάνο, σε μια συμφωνία αξίας 2,5 δισ. Ευρώ (3 δισ. Δολάρια).

Είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το 2005, όταν αγόρασε πάνω από 300 δεξαμενές Leopard από τη Γερμανία, και η πρώτη επένδυσή της σε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος από την αγορά του French Mirage 2000s το 1989.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν στο μισό από 7,88 δισ. Ευρώ το 2009 σε 3,75 δισ. Ευρώ το 2018, καθώς η οκταετής ύφεση οδήγησε σε περικοπές του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα αυξάνει απότομα τις αμυντικές της δαπάνες κατά 43% φέτος, στα 5,5 δισ. Ευρώ (6,7 δισ. Δολάρια).

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν την πιο έντονη χρονιά από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ως απάντηση σε μια απόπειρα πραξικοπήματος της Ελλάδας και ένας πόλεμος στο Αιγαίο αποτράπηκε.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα λεπτό έως τα μεσάνυχτα όσον αφορά μια σύγκρουση με την Τουρκία», δήλωσε ο Κώστας Γρίβας, ο οποίος διδάσκει γεωπολιτική και οπλικά συστήματα στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία, στο Al Jazeera.

Η Ελλάδα βιάζεται να αποκτήσει το Rafale, πίεσε τη Γαλλία να παραδώσει την πρώτη μοίρα μέχρι τον Μάιο, έξι μήνες πριν από το αρχικό πρόγραμμα. Οι πιλότοι της θα πετάξουν στη Γαλλία για προπόνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερις νέες φρεγάτες και θα αναβαθμίσει τέσσερις υπάρχουσες, δίνοντάς της ένα γαλάζιο θαλάσσιο ναυτικό ικανό να προβάλει δύναμη πέρα ​​από το Αιγαίο.

Επίσης, ανακοίνωσε 15.000 νέες θέσεις σταδιοδρομίας στις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης 85 των Lockheed Martin F-16s σε επίπεδο Viper, μετατρέποντάς τα σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

Τακτικά, το Rafale επιτρέπει στην Ελλάδα να χτυπήσει οπουδήποτε εντός της Τουρκίας, έχοντας μια εμβέλεια έως και 3.700 χιλιόμετρα, διπλάσια από εκείνη του Mirage και τέσσερις φορές εκείνη του F-16. Μεταφέρει τους πιο προηγμένους ευρωπαϊκούς πυραύλους, τους Meteor, Mica, Scalp και Exocet.

Έχει επίσης ένα ραντάρ ακτίνας 200km ικανό να εντοπίζει 40 στόχους και να δέχεται οκτώ από αυτούς, επιτρέποντάς του να ενεργεί ως συντονιστής δύναμης. Η Ελλάδα πιστεύει ότι μπορεί έτσι να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητά της ενάντια στην πρώτη τουρκική απεργία.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξίωση σε κανέναν, αλλά είναι 100% έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», δήλωσε ο Δημήτρης Καϊρίδης, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Η κρίση της Ανατολικής Mεσσογείου

Το παράπονο της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας είναι ότι αναζητά υποθαλάσσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, μια εμπορική κυριαρχία που απονέμεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Θέλουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», δήλωσε ο Καϊρίδης, αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν θέλει να υποχωρήσει.

Η συμφωνία Rafale αφορά τόσο την πολιτική όσο και την τακτική. Η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες για μια αμυντική συμμαχία που μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά γαλλικής φρεγάτας Belh @ rra.

«Πιθανότατα θα υπάρξει αμυντική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος διδάσκει διεθνές δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα υπέγραψε ήδη μια τέτοια αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 18 Νοεμβρίου. «[Λέει] ότι η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα σπεύσουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον αν λάβουν επίθεση και οι όροι πρέπει να συμπληρωθούν», δήλωσε ο Συρίγκος.

«Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η συμφωνία σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού ναυτικού που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε τα ερευνητικά της σχέδια και έληξε στις 30 Νοεμβρίου, όταν έστειλε το σεισμικό πλοίο έρευνας Oruc Reis πίσω στο λιμάνι, έχοντας συλλέξει 11.000 χιλιόμετρα σεισμικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Συρίγος είπε, «η μόνη χώρα που έστειλε αεροσκάφη στην Ελλάδα ήταν τα Εμιράτα. Αυτό ήταν κάτι που εκτιμήθηκε πραγματικά από την ελληνική κυβέρνηση και το επόμενο βήμα ήταν η υπογραφή αυτής της στρατηγικής σχέσης. “

Η Ελλάδα αναπτύσσει επίσης στενότερους αμυντικούς δεσμούς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Οι εκκλήσεις για κύρωση της Τουρκίας αγνοήθηκαν

Η Αθήνα αναπτύσσει τέτοιου είδους διμερείς δεσμούς, διότι απογοητεύτηκε από τους οργανισμούς στους οποίους βασίζεται παραδοσιακά για την ασφάλειά του. Το ΝΑΤΟ δεν έχει καλέσει την Τουρκία να διατάξει για να αναστατώσει ένα άλλο μέλος της συμμαχίας. Ούτε η ΕΕ, επειδή απειλεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την 1η Οκτωβρίου, ηγέτες της ΕΕ ξεπέρασαν τις αντιρρήσεις της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, για καταστολή βίαιων διαμαρτυριών, αλλά όχι κατά της Τουρκίας, για αυτό που λένε η Ελλάδα και άλλοι ότι παραβίασε η Άγκυρα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Ελλάδα ζήτησε κυρώσεις στην Τουρκία για την κατάληψη της πόλης-φάντασμα της Βαρόσα στην Κύπρο, κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το θέμα αναβλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε και πάλι στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν ήταν έκπληξη δεδομένης της απόκλισης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του συστήματος λήψης αποφάσεων βάσει συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», δήλωσε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

Πιστεύει ότι η απόκλιση οφείλεται σε «διαφορετικά συμφέροντα σε βασικά ζητήματα στη Μεσόγειο».

Απέτυχε το αίτημά της για κυρώσεις, η Ελλάδα έγραψε στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ζητώντας τους να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, καθώς η Γαλλία διέκοψε την πώληση δύο πλοίων Mistral στη Ρωσία μετά την κατοχή της στην Κριμαία το 2014. Οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ δεν υποχρέωσαν .

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θυμωμένη που η Γερμανία θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια τύπου-214 για το τουρκικό ναυτικό. Η Ελλάδα ήταν ο πρώτος διεθνής πελάτης για το πρωτοποριακό υποβρύχιο το 2009 και βοήθησε στην επίλυση πολλών από τα ελαττωματικά σχέδια.

«Μας διδάσκει ότι η Ευρώπη δεν έχει στρατηγική για την Τουρκία και στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι να κάνει», δήλωσε ο Συρίγκος.

Η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που έχει αναδειχθεί ως ισχυρός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η Γαλλία βλέπει ότι εάν η Τουρκία κερδίσει επιρροή στην Ελλάδα και την Κύπρο, τότε η Τουρκία θα γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ωθώντας την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο περιθώριο και τους αναγκάζοντας σε συμμαχία», δήλωσε ο Γρίβας. “Εάν το καταφέρει, η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει τουρκική λίμνη.”

Τρεις ημέρες αφότου η ΕΕ αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν.

Με πλειοψηφίες βέτο, το Κογκρέσο απαγόρευσε τις εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ και τα δάνεια προς την Προεδρία των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, το σκέλος του υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει συμβάσεις προμηθειών και καθορίζει πολιτική για την αμυντική υποδομή.

Οι κυρώσεις δεν αφορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την προμήθεια ρωσικών πυραύλων επιφανείας-αέρα από την Τουρκία. αλλά πολλοί υποστηρικτές των κυρώσεων τις βλέπουν ως ένα ευρύτερο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Έχουμε δει παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παράνομες προσπάθειες εξερεύνησης στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, μια επιθετική παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Αμμόχωστο (Βαρόσα). Χωρίς αποφασιστική απάντηση, αυτή η ανεξέλεγκτη επιθετικότητα θα συνεχιστεί μόνο », δήλωσε ο γερουσιαστής Bob Menendez, ένας από τους βασικούς χορηγούς των κυρώσεων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

«Η Αμερική έχει παρουσιάσει στην Τουρκία μια επιλογή – είτε να επιλέξει τη Δύση, να επιλέξει το ΝΑΤΟ, να επιλέξει την Αμερική, είτε να συνεχίσει την προσέγγισή της με τη Ρωσία, να απομακρυνθεί από τη Δύση και να συνεχίσει τον Ευρασιατικό της τρόπο», δήλωσε ο Καϊρίδης.

Πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει «ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους… προς το Βερολίνο, βασικά, για να προχωρήσουν περαιτέρω στην πορεία του περιορισμού και της αντιστροφής της τρέχουσας πορείας της Τουρκίας».

Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα αντιστρέψει την αγορά των πυραύλων S-400.

Τι να περιμένετε το 2021

Τι θα συμβεί λοιπόν το 2021, με την Ελλάδα να εξοπλίζει, η Τουρκία να κυριαρχεί με την Ανατολή και τη Δύση, με τις ΗΠΑ να παίρνουν πιο ισχυρό χέρι και την Ε.Ε.

Ο Γρίβας πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξαναγράψει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου μέσω μιας αλυσίδας ουσιαστικά αντι-Τουρκικών συμμαχιών.

«Η νέα σχέση του Ισραήλ με τα αραβικά έθνη… επιτρέπει τη δημιουργία μιας γέφυρας χωρών που ξεκινούν στη Γαλλία, περνώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και φτάνοντας στην Ινδία», είπε, αποκαλώντας το « ένα εμπόδιο ενάντια στο επικίνδυνο δίκτυο που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με το Πακιστάν και τα τουρκικά έθνη. “

«Μακάρι να ήμουν αισιόδοξος», είπε ο Καϊρίδης, κοιτάζοντας το επόμενο έτος. «Η Τουρκία συμμετείχε σε τρεις πολέμους το 2020, στη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Είναι στρατιωτικά παρόν σε εννέα χώρες. Αυξάνει τον στρατιωτικό του προϋπολογισμό. “

Ο Συρίγος βλέπει την καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας στις νέες διμερείς συμμαχίες της.

Όσο για την Τουρκία, είπε: «[Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Jo] Biden θα δει την Τουρκία μέσω του φακού των σχέσεών της με τη Ρωσία. Εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να έχει ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία και συνεχίσει να αγοράζει όπλα, χρησιμοποιεί το S400, τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. “

Η σκηνή είναι έτοιμη για περαιτέρω

ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 23 Δεκεμβρίου 2020 ΠΗΓΗ : AL JAZEERA

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο