Καστοριανό Καρναβάλι «Τα Ραγκουτσάρια» (Μία πρόταση ανασυγκρότησης)

.

Όταν ξεκινώ να γράψω ένα άρθρο, συνηθίζω να αιτιολογώ την αφορμή ή την αιτία της συγγραφής του. Έτσι λοιπόν την αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο μου την έδωσε ένα ερωτηματολόγιο της “Project4 IKE”, (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ζητώντας τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το ετήσιο πολιτιστικό μας δρώμενο ΄΄Τα Ραγκουτσάρια΄΄. Σωστή η σκέψη και η ενέργεια.

Και μόνο που έγινε μια τέτοια κίνηση και προσπάθεια είναι θετικό, αρκεί να υπάρχουν αγνές προθέσεις και να μην υποκρύπτονται σκοπιμότητες, ακόμη και αν επιδιώκεται ΄΄Το τερπνόν μετά του ωφελίμου΄΄. Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει η διαχείριση του όλου θέματος και εάν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε το πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, να διατηρηθεί και αναγεννηθεί, συνδυάζοντας, παράδοση, διασκέδαση, (όπως σάτιρα χωρίς χυδαιότητα), πολιτισμό, οικονομικό όφελος και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τον μη εκφυλισμό του.

Έτσι λοιπόν με το σκεπτικό αυτό θεώρησα υποχρέωση μου να διατυπώσω μερικές ιδέες και σκέψεις για ένα δρώμενο με σημαντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και άλλες διαστάσεις, που πιστεύω ότι θα συμβάλουν στην διατήρηση και αναγέννηση αυτού του εθίμου.

Στη ζωή λίγο πολύ όλα τα πράγματα παρουσιάζουν μια αρχή μέση και τέλος. Είναι ο λεγόμενος Κύκλος Ζωής. Αυτή όμως η νομοτελειακή διαδικασία αφορά όχι μόνο τα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και τα πολιτιστικά ή πολιτισμικά δρώμενα τις κοσμοθεωρίες τις αντιλήψεις τους θεσμούς κ.ο.κ. Αυτό που μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους ή μεθόδους αυτά τα ΄΄προϊόντα΄΄ να τα αναζωογονήσουμε να τα αναγεννήσουμε να τα εμπλουτίσουμε, έτσι ώστε να τα κάνουμε ποιο ελκυστικά και να παρατείνουμε τον Κύκλο της Ζωής τους (Κ.Ζ.Π.). Με αυτήν λογική θα διατυπώσω μερικές προτάσεις που ελπίζω και πιστεύω ότι θα βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Το πολιτιστικό μας ΄΄προϊόν΄΄- έθιμο που ακούει στο όνομα Ραγκουτσάρια θα πρέπει, κατά πρώτον για να διατηρηθεί, να εξελιχθεί και για να αποδώσει στην τοπική κοινωνία οφέλη, να αποκτήσει μεταξύ άλλων τρία βασικά χαρακτηριστικά ήτοι: Ταυτότητα, Εικόνα, και Επικοινωνία. Αυτά τα εργαλεία όμως για να αποκτηθούν και να διαχειριστούν θα πρέπει να ακολουθήσουν μια μεθοδολογία την οποία θα πρέπει να μας την υποδείξουν κάποιοι ειδικοί και να ακολουθηθεί – εφαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Στην πόλη μας λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο το οποίο έχει την δυνατότητα να αναθέτει σε υποψήφιους διδάκτορες, διδακτορικές διατριβές δηλαδή σοβαρές εργασίες έρευνας, οι οποίες μπορούν να προσεγγίσουν το τοπικό πολιτισμικό μας προϊόν ‘’Ραγκουτσάρια’’ από την πλευρά της Εταιρικής Ταυτότητας και Εικόνας καθώς και αυτή της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων. Δηλαδή θα γίνει μια μελέτη χωρίς κόστος, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ερωτηματολόγιο έρευνας, καθώς και Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business Plan), για το πως το ΄΄προϊόν΄΄ – δρώμενο αυτό θα αποκτήσει Ταυτότητα και Εικόνα καθώς και πως θα το επικοινωνήσουμε μέσω Δημοσίων Σχέσεων. Εξάλλου τα πανεπιστήμια εκτός των άλλων έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται τόσο με την κοινωνία όσο και με την επιχειρηματική κοινότητα. Η σχέση δε αυτή θα πρέπει να είναι αμφίδρομη και να επιδιώκεται από όλους μας, τοπική κοινωνία και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πέραν των παραπάνω μπορεί να δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης από μια ομάδα συμπολιτών μας η οποία θα αποτελείται τόσο από ακαδημαϊκούς σχετικούς/κές με την Επικοινωνία τις Δημόσιες Σχέσεις την Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα, την Ιστορία αλλά και Λαογράφους, δραστήριους/ριες καρναβαλιστές/ριες, καθώς και άλλους όσους νομίζουν ότι έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους, προκειμένου να συνδράμουν και να βοηθήσουν στην έρευνα, που θα εκπονήσει ο μελετητής υποψήφιος Διδάκτωρ. Αυτή η ΄΄Δεξαμενή Σκέψης΄΄ μπορεί να εκφράζεται και μέσω περιοδικών συνεδρίων τα οποία μπορούν να γίνονται στην Καστοριά όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά με γενικότερη θεματολογία, που αφορά στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς επίσης και την ΙΣΤΟΡΙΑ, η οποία πάντα μας διδάσκει. Και δόξα τω Θεώ ο τόπος μας διαθέτει τέτοιους ανθρώπους αρκεί να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τη Δημοτική Αρχή να τους ενεργοποιήσει.

Παλιά φωτογραφία του καρναβαλιού της Καστοριάς, του σεμνού και αθόρυβου συμπολίτη μας Τάκη Ζιώγα. Τιμής Ένεκεν για την προσφορά του στην Ιστορία του τόπου μας λόγω του φωτογραφικού υλικού που μας κληροδότησε.

Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που θα μπορούσα να αναφέρω αλλά νομίζω ότι σε πρώτη φάση αυτά που δημοσιοποιώ είναι αρκετά για το ξεκίνημα, έτσι ώστε το καρναβάλι της Καστοριάς με την αρχέγονη ονομασία Ραγκουτσάρια να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί, ώστε να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτισμικά.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο