Στάση του Νίκα: Σαν σήμερα οι δήμοι της Κωνσταντινούπολης ξεσηκώνονται (video)

Ως Στάση του Νίκα έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που έλαβε χώρα σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο που βασίλευε ο Ιουστινιανός και πνίγηκε στο αίμα. Πληροφορίες από «πρώτο χέρι» μας δίνει ο σύγχρονος του Ιουστινιανού, ιστορικός Προκόπιος, στο βιβλίο του «Η ιστορία των Πολέμων».

Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των «Πράσινων και «Βένετων» (μπλε), οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που ζούσαν για τις αρματοδρομίες στις εξέδρες του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης. Οι «Ρούσσοι» και οι «Λευκοί» υπολείπονταν αρκετά σε δημοτικότητα των άλλων δύο δήμων. Οι αρματοδρομίες ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα εκείνη την περίοδο, όπως σήμερα είναι το ποδόσφαιρο.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Cognosco Radio είχε αφιερώσει ειδικό βίντεο στο θέμα. Ποιoς ο ρόλος των δήμων στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία; Πώς ήταν οργανωμένοι; Είχαν πολιτικό ρόλο ή λειτουργούσαν απλώς σαν “χούλιγκαν” της εποχής; Επιπλέον, πώς φτάσαμε στη Στάση του Νίκα και ποια ήταν η εμπλοκή των δήμων σε αυτή;

ΠΗΓΗ

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο