Την επιβολή φόρου κοιμητηρίων στις τοπικές κοινότητες αποφάσισε ο δήμος Καστοριάς γιατί ήρθε η “ώρα για δουλειά” και για τους αποβιώσαντες.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, μπορεί πολλοί να το θεωρήσουν αστείο, είναι όμως αληθινό.

Την επιβολή φόρου κοιμητηρίου στις τοπικές κοινότητες αποφάσισε ο δήμος Καστοριάς γιατί ήρθε η “ώρα για δουλειά” και για τους αποβιώσαντες.

Μείζον κοινωνικό ζήτημα αποτελούσε εδώ και χρόνια η ανεπάρκεια χώρων ταφής στα κοιμητήρια του Δήμου Καστοριάς. Οι συγγενείς των αποβιωσάντων, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνον το θάνατο προσφιλών τους ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν και αγώνα δρόμου για να βρουν χώρο να τους ενταφιάσουν. Αποτελούσε αναγκαιότητα η επιβολή τελών για να αποσυμφορηθούν τα κοιμητήρια γεγονός τελικά που επετεύχθη. Κάτι ανάλογο δεν ίσχυε στις τοπικές κοινότητες όπου κατευθύνθηκαν όσοι είχαν την δυνατότητα για να αποφύγουν τα τέλη που εφαρμόζονται στην έδρα του δήμου.

Με αιφνίδια απόφαση η επιτροπή ποιότητας ζωής και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες κατέληξε στην επιβολή τελών σε όλα τα κοιμητήρια του Δήμου.

Η επιβολή τελών στα κοιμητήρια του δήμου μας αδιακρίτως, αγνοώντας το πληθυσμιακό μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της κάθε δημοτικής οντότητας είναι κοινωνικά άδικες γιατί δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Καμία κοινωνική ευαισθησία δεν επιδεικνύεται σε απόρους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, αφού δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση ή έκπτωση από τα τέλη.

Τόσα χρόνια οι πρώην Κοινοτάρχες και οι πρώην Δήμαρχοι δεν είχαν βάλει τέλος κοιμητηρίων και φρόντιζαν με χρήματα από άλλες πηγές την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των κοιμητηρίων. Και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του κάθε Προέδρου και του κάθε Δημάρχου, είχαμε και άλλα αποτελέσματα, άλλες φορές πολύ καλά, άλλες φορές λιγότερο καλά. Εξάλλου, πληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι δημότες μέσω της ΔΕΗ τέλος καθαριότητας, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

 Η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιβάλει για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας φόρο – τέλος στα κοιμητήρια των τοπικών κοινοτήτων, με το πρόσχημα ότι “έτσι θα τα φροντίσουμε καλύτερα” είναι γεγονός. Επί τρία χρόνια που εφαρμόζονται τα τέλη στην Καστοριά σε ποια έργα έχουν προχωρήσει και που τοποθετήθηκαν τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά πέραν του ασβεστώματος του εξωτερικού τοίχου;; Και ας μην επικαλούνται τους προηγούμενους γιατί αυτά τα χρόνια των εισπράξεων αντιδήμαρχος για την διαχείριση παραμένει το ίδιο πρόσωπο των “ώρα για δουλειά”. Που οδηγούνται οι εισπράξεις που θεωρούνται και είναι ανταποδοτικά τέλη;;

Συνυπεύθυνοι για τα τέλη θεωρούνται και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που σιωπούν ελπίζοντας στην ανταποδοτικότητα για την “βουβαμάρα” τους. Θα έρθει σύντομα η ώρα “οι άλαλοι” να λογοδοτήσουν στους συντοπίτες τους.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο