«Όχι» της AstraZeneca σε συνάντηση με την Κομισιόν. Ο “εθνικισμός” των εμβολίων

Ένα παιχνίδι εξουσίας και αθέτησης συμφωνιών υπέρ αυτού που δίνει τα περισσότερα.

Η πανδημία του covid-19 έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε να επηρεάζει όλες τις χώρες της Γης. Εθνικά συστήματα υγείας που καταρρέουν, περιοριστικά μέτρα, θάνατοι, κρούσματα, οικονομικές κρίσεις.Και στη μέση, οι λαοί που περιμένουν με αγωνία τη λύτρωση.

Η κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των συμφωνηθέντων προκάλεσαν αναταράξεις στην ΕΕ -η οποία έσπευσε να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της. Ένα ζήτημα που κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπαρασύροντας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων» θα επιβραδύνει μόνο την πανδημία, προειδοποιούσε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ, καλώντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σήμερα, τα λόγια αυτά φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, με τους φόβους να επιβεβαιώνονται πλήρως.

«Το κόστος αυτής της αποτυχίας θα το πληρώσουν με τη ζωή τους οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες και περιοχές του κόσμου» είπε σε τηλεοπτικό μήνυμά του, τις προηγούμενες ημέρες, ο διευθυντής του ΠΟΥ. Λόγια που φαντάζουν ψιλά γράμματα στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει.

Οι μεγάλοι αγοραστές βρίσκονται σε αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ τους και οι μεγάλοι προμηθευτές σε ένα παιχνίδι εξουσίας και αθέτησης συμφωνιών υπέρ αυτού που δίνει τα περισσότερα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο