TREZOROS: Οι τελευταίοι μάρτυρες της φρίκης – η ταινία on-line

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δωρεάν on-line ακρόαση για 10 ημέρες το ντοκιμαντέρ “Trezoros – The lost Jews of Kastoria” ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ TREZOROS. σε σκηνοθεσία Larry Confino & Lawrence M. Russo. ας πάρουμε μια γεύση από 2 τμήματα της ταινίας από το YouTube

Στην Καστοριά η ίδρυση της πρώτης κοινότητας Εβραίων αναφέρεται τον 6ο αιώνα, ενώ η διάλυσή της ολοκληρώθηκε με την δολοφονία των περισσοτέρων μελών της στο Άουσβιτς. Κατά την διάρκεια της κατοχής η περιοχή πέρασε στην δικαιοδοσία της Ιταλίας το 1941. Καθώς βρίσκονταν στην ιταλική ζώνη κατοχής, οι Εβραίοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιμετώπισαν τις διώξεις που υπέστησαν οι εβραϊκές κοινότητες των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας που βρίσκονταν υπό Γερμανική κατοχή. Μετά την συνθηκολόγηση όμως της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943, η περιοχή περνά στη γερμανική ζώνη κατοχής.

Στις 24 Μαρτίου 1944, οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου της πόλης και μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, για να οδηγηθούν τελικά σιδηροδρομικώς στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς στις 10 με 11 Απριλίου 1944.

Το “Trezoros” (Ladino / Judeo ισπανικός όρος αγάπης που σημαίνει “Treasures”) είναι μια πολύ συναισθηματική ιστορία που λένε οι επιζώντες της, με συνεντεύξεις που γυρίστηκαν σε τοποθεσία στην Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Tsur Moshe, το Τελ Αβίβ, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο