ΕΝ.ΔΗΜΟ.: Τα παράξενα μαθηματικά της ΔΕΥΑΚ

Ζούμε στην εποχή των ψηφιακών επαναστάσεων και της δύναμης των αλγορίθμων πίσω από κάθε μας δραστηριότητα. Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε. Μάλλον σε αυτό το πνεύμα της σύγχρονης εποχής η ΔΕΥΑ Καστοριάς μας φέρνει σε επαφή με έναν κλάδο των μαθηματικών που δημιουργεί τέτοιες παραδοξότητες που και το καλύτερο μυαλό στο γνωστό σύμπαν θα ζοριστεί να τις επιλύσει. Ίσως και στο υπερπέραν!

Πολλοί είναι οι συντοπίτες μας, που όταν παίρνουν λογαριασμό από την ΔΕΥΑΚ, ξεσκονίζουν τα μαθηματικά βιβλία τους και αναζητούν στο ίντερνετ  “πως στη κλαίουσα παναγία” βγαίνουν τα νούμερα. Παίρνουν τηλέφωνα, επισκέπτονται γραφεία, ακούγονται καθησυχαστικά λόγια και οι ευθύνες πέφτουν στο “πρόγραμμα” του αλγορίθμου, που ποτέ δεν κάνει φυσικά λάθος. Εκτός κι αν τον ρυθμίσει λάθος ο άνθρωπος που τον κατασκεύασε βέβαια!

 Αλλά ας προσπαθήσουμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Και “εν αρχή” είναι η τιμολογιακή πολιτική.
Σύμφωνα με αυτή λοιπόν οι καταναλωτές ομαδοποιούνται σε  5 μεγάλες κατηγορίες:

Στην κατηγορία Νο1 είναι οι πολίτες της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς. Όσοι ζούνε στη πόλη δηλαδή.
Αυτοί παίρνουν το ραβασάκι τους ανά δίμηνο με το εξής μοτίβο: Έναντι-Έναντι-Εκκαθαριστικός.
Το πάγιό τους είναι στα 18 ευρώ ΑΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί είναι με κεφαλαία το ΑΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ).
Χωρίζονται σε τρείς φυλές κατανάλωσης, ανάλογα το τι γράφει ο μετρητής τους.

Οι  κατηγορίες Νο2 και Νο3  είναι οι πολίτες στα χωριά, τα οποία ομαδοποιούνται σε δυο κατηγορίες. Δεν είναι γνωστό με ποιά κριτήρια έγινε αυτή η ομαδοποίηση. πχ. το Τοιχιό και η Πολυκάρπη είναι σε άλλες κατηγορίες, αλλά γιατί; Να ένα πρώτο ερώτημα προς απάντηση.
Να είναι άραγε τα ορεινά χωριά  με τα πεδινά που καταναλώνουν πιο πολύ νερό; Να είναι το κριτήριο ο πληθυσμός (που μάλλον αυτό είναι); Να είναι η πρώην Καποδιστριακού οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Όχι. κανένα από αυτά δεν λειτουργεί φυσιολογικά για την συσχέτιση.
Παρόλα αυτά οι κατηγορίες αυτές, μοιράζονται τις τιμές στη κατανάλωση του νερού, αλλά έχουν μια ουσιαστική διαφορά, που τώρα θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί είναι ουσιαστική.
Η κατηγορία Νο2 παίρνει ραβασάκι με το μοτίβο Έναντι-Έναντι- Εκκαθαριστικός (όπως της πόλης) με 21€ πάγιο ΑΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, κάθε τετράμηνο, ενώ, οι της κατηγορίας Νο3 παίρνουν ραβασάκι με το μοτίβο Έναντι-Εκκαθαριστικός ανά 6μηνο.

Εδώ θα κάνουμε μια πρώτη σύνοψη.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το πάγιο είναι ο βασικός συντελεστής των λογαριασμών και όχι η έτσι κι αλλιώς κυμαινόμενη κατανάλωση.

Το πάγιο αυτό συνολικά επιβαρύνει τους πολίτες της πόλης με  108€/έτος, των χωριών της πρώτης κατηγορίας με 63€/έτος, και της 2ης κατηγορίας με 42€/έτος.

Παρόλα αυτά όλοι οι κάτοικοι κάνουν την ίδια χρήση δικτύου και επιβαρύνουν με τον ίδιο τρόπο το δίκτυο.
Η επιβάρυνση αυτή της χρήσης (βλάβες, υλικά κλπ) μαζί με τις μισθοδοσίες, τους λογαριασμούς τηλεφώνων και ηλεκτρικού, καθώς και η εξυπηρέτηση δανείων, είναι αυτό που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί το πάγιο. Γιατί αυτά είναι τα πάγια έξοδα λειτουργίας του δικτύου.
Δεν είναι γνωστό, ούτε έχει γίνει ποτέ γνωστό στους δημότες της Καστοριάς, ποιά θεωρείται η μέση κατανάλωση νερού ανά κάτοικο. Δεν γνωρίζουμε αν παίρνονται κι άλλες παράμετροι στους “αλγόριθμους” της ΔΕΥΑΚ (όπως δηλωμένο εισόδημα, τετραγωνικά κατοικίας, ύπαρξη κήπου, χρόνος ανεργίας, σφάλμα υδρομέτρων κλπ) και πώς επιδρούν αυτές οι παράμετροι στην τιμολόγηση.
Αν και έχουμε λογαριασμούς που χρεώνουν υπέρογκες καταναλώσεις και οι πολίτες σπάνια βγάζουν άκρη με την ΔΕΥΑΚ.

Είναι ακριβή η ΔΕΥΑΚ της Καστοριάς; Εξαρτάται με τι το συγκρίνετε.
Αν το συγκρίνετε με τις χρεώσεις άλλων ΔΕΥΑ μάλλον ναι.
Αν το συγκρίνετε με την τιμή ενός πλαστικού μισόλιτρου μπουκαλιού στο περίπτερο, που το αγοράζετε δίχως να το πολυσκεφτείτε, στα 0,50€ και το αντιπαραβάλετε με τις τιμές της ΔΕΥΑΚ που με 0,45€ αγοράζετε ένα κυβικό μέτρο νερού (δηλαδή 1000lt), ε, μάλλον φθηνό θα το πείτε.

Για σύγκριση:
Η ΔΕΥΑΦλώρινας έχει πάγιο 14,22€/3μηνο και χρεώνει μέχρι τα 45 m3  με 0,29€/ m3
Η ΔΕΥΑΚοζάνης  έχει πάγιο 17€/4μηνο και χρεώνει μέχρι τα 80 mμε 0,60€/ m3
Η ΔΕΥΑΓρεβενών έχει πάγια, το πιο άθλιο site για να βγάλεις άκρη!

Ας προχωρήσουμε όμως στα άκρως άδικα και ανησυχητικά…
Στη κατηγορία Νο4 εντάσσονται οι φάρμες των ζώων, τα πάρκα με τα ηλιακά πάνελ και τα ξενοδοχεία. Τα οποία φυσικά έχουν αυξημένες απαιτήσεις ύδρευσης. 

Εδω αρχίζουν τα μαγικά:
* Το ήξερες οικογενειάρχη, ότι ένα ξενοδοχείο πληρώνει μόνο 0,05 λεπτά περισσότερο ανα mσε σχέση με σένα, αλλά η τιμή του είναι σταθερή, ακόμα κι αν ξεπεράσει τα 61 m3,  ενώ εσύ τα χρεώνεσαι με 0,65€ αν τολμήσεις και ξεφύγεις σε κατανάλωση και υπερβείς αυτό το όριο των τα 61 m3;
Το ίδιο ισχύει και για τις φάρμες ζώων και καθρεφτών μέχρι τα 80 m3.
Το βρίσκεις δίκαιο;

Κι αν αυτό μπορείς να το ανεχθείς, τότε τι λες γι αυτό της κατηγορίας 5;

* Το ήξερες οικογενειάρχη, ότι  το ίδιο ισχύει και για τους “βιομήχανους” της Βιομηχανικής Περιοχής, οι οποίοι μάλιστα πληρώνουν πάγιο μόνο δυο φορές τον χρόνο (42€/έτος, όταν εσύ πληρώνεις 108€/έτος), γιατί δεν βγαίνουν αυτοί οικονομικά, ενώ εσένα σου τρέχουν από τα μπατζάκια;

Πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν ειδικές κατηγορίες που λόγω κορονοϊού, παίρνουν και δώρο αναπηρική έκπτωση, όπως αυτές εδώ τις καθαρές επιχειρήσεις, που τις βαρύνουν οι ενοχές των προστίμων επειδή μόλυναν έναν ολόκληρο υδροφόρο ορίζοντα:
(Οι κατηγορίες πολιτών με κάποια μορφή πιστοποιημένης αναπηρίας , δικαιούνται έκπτωση 30%)

Γιατί άραγε αυτήν η έκπτωση είναι τόσο “ειδική’; Μήπως και οι άλλες επιχειρήσεις δεν έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις, όπως τα βυρσοδεψεία;  Ή μήπως οι εργαζόμενοι  που μείνανε άνεργοι ή είναι σε καθεστώς αναστολής, δεν έχουν υποστεί επίσης τέτοιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας; Γιατί εκεί η ΔΕΥΑΚ δεν “ενστερνίζεται” την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να κάνει τέτοιου είδους εκπτώσεις;
Δεν αποτελεί αυτό ΣΚΑΝΔΑΛΟ για σένα οικονειάρχη; 

Αν υπάρχει κάτι για να δακρύσει η Παναγία, αυτό μάλλον είναι για τις αμαρτίες της ΔΕΥΑΚ.
Δεν νομίζεις; 

ΥΓ.
Αν υποθέσουμε ότι η μέση κατανάλωση είναι 0,2m3/κάτοικο/ημέρα,(δηλαδή 200lt),σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 της ΔΕΥΑ-Λάρισας (βλ. σύνδεσμο 5), η οποία Λάρισα όμως αντιμετωπίζει και περιστασιακά καταστάσεις λειψυδρίας, οπότε έχει και διαφορετικά κίνητρα τιμολόγησης, τότε ειδικά για τον κάτοικο της πόλης, για μια τετραμελή οικογένεια έπρεπε μέσα στο δίμηνο, να έχετε μεσοσταθμιστικά ένα λογαριασμό ύψους 48m3, όταν κάνετε κοινή οικιακή χρήση (πλυντήρια,ντούς,καζανάκι,πλύσιμο πιάτων, πόση, άντε και κάνα βρέξιμο στο μπαλκόνι). Αυτό αυτόματα σας εντάσσει στη δεύτερη κλίμακα της ΔΕΥΑΚ με 0,45€/m3 που σημαίνει ένα λογαριασμό για τη κατανάλωση νερού γύρω στα 22€/δίμηνο +18€ το πάγιο, θα έχετε έναν συνολικό λογαριασμό κοντά στα 40€. Αλλά ότι και να κάνετε είναι υπερβολικό αν πληρώνετε πάνω από 25€ για κατανάλωση το δίμηνο.
Αυτό αφορά κατανάλωση νερού τετραμελούς οικογένειας. Σε καμιά περίπτωση ενός ατόμου.
Κι έχουμε λογαριασμούς για ένα άτομο με συνολική τιμολόγηση (πάγιο+κατανάλωση) που έρχεται μέσο όρο στα 35€ κι έχει αγγίξει ακόμα και τα 50€ (!).

Σχετικοί σύνδεσμοι απ’ οπου αντλήθηκαν πληροφορίες



Πλατφόρμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”
Απόφαση για βυρσοδεψείαhttps://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A62%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%982-%CE%93%CE%9E%CE%A4?inline=true
 Επιβολή τελών Υδρευσης και αποχέτευσης 2021https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%99%CE%A5%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%982-%CE%A4%CE%A1%CE%9D?inline=true

Πρόβλεψη ζήτησης νερου αστικής χρήσης
https://www.topo.auth.gr/greek/ORG_DOMI/EMERITUS/TOMOS_ARABELOS/The_apple%20pdf/3-02%20Giannopoulos.pdf

ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, Παρέμβαση-Σφάλματα υδρομέτρων
http://stavroskostaras.blogspot.com/2018/12/blog-post_30.html

Εκτίμηση Αναγκών νερού Δ. Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) (σελ 8)
https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/ektimisi_anagkon_se_nero.pdf

Ενημερωτικό τευχος καταναλωτή ΔΕΥΑΚαστοριάς 2018
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://deyakastorias.gr/images/enimerotiko_teyxos/enimerotiko2018.pdf

Κοινές Χρήσεις  νερού σε λίτρα
https://www.deyalagada.gr/%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D/

dimotiki-kinisi.blogspot.com

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο