Καυτερές πιπεριές: Οι “βασίλισσες” της υγείας

Για πολλούς οι καυτερές πιπεριές να είναι οι… βασίλισσες των φαρμακευτικών βοτάνων. Άλλωστε, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Ταυτόχρονα, είναι τέλειες για μαγείρεμα και περιέχουν πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες.

Με την σκούφια τους να κρατάει από την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι καυτερές πιπεριές αποτελούν ένα πέρα για πέρα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά είδη μαγειρικής. Οι εν λόγω πιπεριές διαθέτουν εντυπωσιακά οφέλη για την διατροφή μας καθώς περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία από αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετική για την υγεία μας.

Η καψαϊκίνη είναι ουσιαστικά το συστατικό που τους δίνει τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και ταυτόχρονα τους προσδίδει αυτή την καυτή γεύση. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη τόσο πιο καυτές είναι.

Ακολουθούν μερικές ευεργετικές τους ιδιότητες:

Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Μια από της ιδιότητες της καψαϊκίνης είναι η τόνωση του μεταβολισμού καθώς αυξάνει την ποσότητα της θερμότητας που παράγει το σώμα μας και μας κάνει να καίμε περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό που περιέχει καψαϊκίνη έκαιγαν 51% περισσότερες θερμίδες την ημέρα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μειώνουν την πείνα

Οι καυτερές πιπεριές σας βοηθάνε να τρώτε λιγότερο και να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι η καψαϊκίνη που βοηθά στη μείωση της πείνας. Αν και δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό το πως το κάνει αυτό, μια μελέτη έχει δείξει πως μειώνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης δηλαδή που δημιουργεί την πείνα.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 40% των ενηλίκων άνω των 25 ετών έχουν υψηλή πίεση αίματος. Οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη σε ποντίκια με υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση διαιτητικών μπαχαρικών που περιέχουν καψαϊκίνη συνέβαλε στη μείωση της πίεσης του αίματος ενώ μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά βασισμένη πάνω σε γουρούνια, έδειξε ότι η καψαϊκίνη βοήθησε να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία τους, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται στα ζώα και τα αποτελέσματα της καψαϊκίνης μπορεί να διαφέρουν στον άνθρωπο.

Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα υγείας

Τα διαιτητικά μπαχαρικά και τα ενεργά συστατικά τους μπορούν να παρέχουν πολλά οφέλη στο στομάχι σας. Οι καυτερές πιπεριές βοηθάνε στην ενίσχυση της άμυνας του στομάχου κατά των λοιμώξεων και στην αύξηση της πεπτικής παραγωγής υγρών και βοηθούν να παραδώσει τα ένζυμα στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη. Αν και πολλοί πιστεύουν πως τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν έλκος, στην πραγματικότητα οι καυτερές πιπεριές πετυχαίνουν το ακριβώς ανάποδο μειώνοντας τον κίνδυνο του έλκους στομάχου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς επιτίθεται στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε πως και αυτό το συμπέρασμα έχει προκύψει έπειτα από εργαστηριακές και μελέτες σε ζώα.

Πηγή: runfun.gr

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις