ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 1921: Οι Καστοριανοί νέοι του Αθλητικού Συλλόγου “ΕΡΜΗ”

Πολλά χρόνια πριν την ίδρυση του συλλόγου Καστοριανων “ΟΜΟΝΟΙΑ ” της Νέας Υόρκης το 1910, από το 1900, ίσως και νωρίτερα οι Καστοριανοι νέοι γυμνάζονταν στο κτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας (YMCA) το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα στην γωνία της 7ης Λεωφόρου και 23ης οδού στο Μανχάταν, στην περιοχή Τσέλση όπου απέναντι βρίσκεται και το διάσημο ξενοδοχείο ” CHELSEA “.

Όρθιοι από αριστερά : Γιώργος Τσεβεκος, Κωνσταντίνος Νικολάου, Φιλ.Λιακος, Ιωαν.Κοβατσης, Νικ . Γιωβες, Σπύρος Σιουτας, Πέτρος Φαραρης και Χρήστος Μυλωνας.
Καθημενοι : Αναστ.Σιωμτας, Ευαγ.Μελλιδης, Πανγ.Γκιμουρτζινας, Αλέκος Μπαλλης, Ιωαν.Παπακωσταντινου, Βασ.Γουλας. Παπαθεοχαρης, Βασ.Γουλας. Ρουσουλης, Πανγ . Καραγκούνης, Ηλίας Ραλλης, Γεωρ Σιουτας, Γρηγ.. Θεοχάρης, Πανγ.Κυρατζης και Αργυρ. Ζάχος.

Οι Καστοριανοι νεολαίοι δημιούργησαν, μαζί με άλλους μετανάστες από αλλα μέρη της Ελλάδας τον Έλληνο- Αμερικανικό Αθλητικό Σύλλογο “ΕΡΜΗ” και συμμετείχαν σε πάρα πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Σε αγώνες δρόμου που δόθηκαν από τον Δήμο της Νέας Υόρκης για να εορτασμό την διάνοιξης του μετρό της 6ης Λεωφόρου το 1915, μέχρι και συμμετοχές σε Μαραθώνιους αλλά και αγώνες πάλης, άρσης βαρών και πολλών άλλων αγωνισμάτων. Πάρα πολλοί αθλητές διακρίθηκαν διαχρονικά με πρωταγωνιστές τον Βασίλειο Ρουσούλη, τον Μπάκαρη, τον Παπαχρήστο, τον Νικολή, Τσάρλυ Γιώβε, τον Παπαδάμο, τους Αργύριο και Πέτρο Τσίκο, Πασιώνα και πολλούς άλλους.

Όρθιοι :Ιωαν . Τασσος, Βασ.Ρουσουλης, Τσαρλυ Γιωβες, Δήμος Παπαχριστος, Βασ.Γουλας, Ανδριανη. Παπαδαμος. Καθημενοι:Σπύρος Γκλαβας, Αργυρ. Τσικος και ΠέτροςΤσικος.

Το 1921 διεξήχθησαν και οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες ” PANHELLENIC GAMES “ από όπου σώζεται η φωτογραφία των αθλητών. Πρωταθλητής δε αναδείχθηκε ο Βασίλης Ρουσούλης.(Αθλητής πολλών αγωνισμάτων ). Οι νεολαίοι είχαν ιδιαίτερη σχέση και φιλία μεταξύ τους και γι΄αυτό τον λόγο συναντά κανείς άτομα από όλα τα μέρη της Ελλάδας στις διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου μας ” ΟΜΟΝΟΙΑ “. Έτσι προέκυψε και ο γενικός ενθουσιασμός στην εθελοντική συμμετοχή όλων στους Βαλκανικούς Αγώνες.

.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΜΙΑΝΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις