Γιατί το ρύζι στα εστιατόρια είναι πιο νόστιμο από το σπίτι;

Η επίτευξη του τέλεια μαγειρεμένου ρυζιού είναι κάτι που πολλοί δεν έχουν ακόμη καταφέρει. Οι αποτυχημένες προσπάθειες καταλήγουν συνήθως σε λασπωμένες κηλίδες, άψητους τραγανούς κόκκους ή ένα αινιγματικό μείγμα και των δύο.

Εξαρτάται από το είδος του ρυζιού, αν έχει μουλιάσει, και πώς έχει ωριμάσει. Είναι όλα σχετικά με την απορρόφηση νερού και την τεχνική. Για να εξασφαλίσετε, γευστικούς, ξεχωριστούς, σπυρωτούς κόκκους , ακολουθήστε μερικά από αυτά τα βήματα.


1.Ξέπλυμα και μούσκεμα

Θα θέλετε να ξεπλύνετε τα περισσότερα λευκά ρύζια μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό απο το περίσσιο άμυλο που κάνει το ρύζι να κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε μερικές φορές.

Αν έχετε ενδοιασμούς για το μούλιασμα ,μπορείτε να το αποφύγετε για τις περισσότερες ποιότητες μακρύκοκκων ρυζιών, αλλά για το καστανό ,μουλιάστε το για 30 λεπτά με 1 ώρα.

Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε και να μουλιάσετε, αλλά το ολονύκτιο μούλιασμα βοηθάει να γίνει πιο εύκολο στη χώνεψη, μαγειρεύονται πιο εύκολα και μειώνονται τα επίπεδα αρσενικού και φυτικού οξέως.

Πολλοί μάγειρες το μουλιάζουν για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν το μαγειρέψουν, το οποίο είναι αρκετό. Δείτε ποια πρέπει να μουλιάζετε: μέτριους κόκκους λευκού ή καστανού , κοντούς κόκκους λευκού ή καστανού, Basmati, Jasmine, και Texmati. Πριν το μαγειρέψετε στραγγίστε το νερό!

2.Αναλογία νερού

Για το λευκό ρύζι (μακρύς κόκκος, Basmati, Jasmine), θέλετε η αναλογία του νερού σας να είναι 1 φλιτζάνι ρύζι σε περίπου 1½ φλιτζάνια νερό.
Με το καστανό ρύζι, η αναλογία είναι 2 προς 1. Έτσι, 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμός) σε 1 φλιτζάνι ρύζι. Το άγριο ρύζι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί και να απορροφήσει το νερό, οπότε θέλετε η αναλογία να είναι 3 φλιτζάνια νερό σε 1 φλιτζάνι ρύζι.

3. Μαγείρεμα

Μαγείρεμα, Pot, Ριζότο, Κουζίνα, Τροφίμων, Μάγειρας

Συνδυάστε το ρύζι και το υγρό σε μια μεσαία έως μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε το ρύζι σας να βράσει, ακάλυπτο, σε μεσαία υψηλή θερμοκρασία.

Για τις λευκές ποικιλίες ρυζιού, σιγοβράζετε το ρύζι σας σε μια καλυμμένη κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή ή χαμηλή έως ότου απορροφηθεί όλο το νερό, σε 15 έως 20 λεπτά. Εάν το μουσκεύατε, 10 λεπτά θα ήταν αρκετά. Μην ανοίξετε το καπάκι!

Το καστανό ρύζι αν δεν το μουλιάσετε θα πρέπει να σιγοβράσει με το καπάκι για 45 έως 50 λεπτά.

Δεν έχει σημασία ποιο τύπο ρυζιού που θα επιλέξετε, επιτρέπει στον ατμό να ξεφύγει, μην ανοίγετε το καπάκι, πράγμα που θα ανατρέψει εντελώς την προσπάθειά σας για το τέλειο ρύζι. Όσον αφορά τις μυρωδιέςπου προτιμάτε μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα μαζί με το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέστε κύβους ή «κλωστές»κρόκο Κοζάνης.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο