Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης του Οδηγισμού και του Προσκοπισμού

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης».

Μπορεί να είναι εικόνα 20 άτομα και άτομα που στέκονται


Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού σκεφτήκαμε να γιορτάσουμε διαφορετικά. Να θυμηθούμε τα όσα ζήσαμε στην Προσκοπική μας ζωή και όσα περιμένουμε να ξαναζήσουμε πολύ σύντομα.
Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Μακεδονίας καλεί τα μέλη της αλλά και όλους όσους διαχρονικά πέρασαν από τους Προσκόπους να αναρτήσουν από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την αγαπημένη τους φωτογραφία από την Προσκοπική τους ζωή χρησιμοποιώντας τα hashtag #scoutsofwestmacedonia#proskopoi_dytikhs_makedonias#scoutlife .

Μπορεί να είναι εικόνα 27 άτομα, παιδί, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι


Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε: www.gineproskopos.gr

Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Μακεδονίας 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το δημόσιο προφίλ Πρόσκοποι Καστοριάς στο facebook

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, στις 22 Φεβρουαρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για Προσκοπική και Οδηγική επέτειο που εορτάζεται από το 1926, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του προσκοπισμού Λόρδου Μπέιντεν Πάουελ (Baden Powell). Την ημέρα αυτή, τα μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης στρέφουν τις σκέψεις τους στο νόημα της ύπαρξης του Προσκοπισμού, αναζητώντας τρόπους πραγματοποίησης της βασικής αρχής των Προσκόπων: «Ο Πρόσκοπος είναι φίλος προς κάθε άνθρωπο και αδελφός προς κάθε Πρόσκοπο».

Την ημέρα αυτή, Πρόσκοποι και Οδηγοί σε όλο τον κόσμο συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, στέλνουν τις ευχές και τις σκέψεις τους μέσα από τις δράσεις τους σε όλους όσοι ανήκουν σε αυτήν την παγκόσμια οικογένεια και μοιράζονται με ολόκληρο τον πλανήτη το όραμά τους για ένα καλύτερο κόσμο, για την ειρήνη, την φιλία και την κοινή προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων της γης να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο.

Η πίστη στο Θεό, το καθήκον προς την πατρίδα και η αγάπη προς τον άνθρωπο είναι βασικές αξίες του Οδηγισμού και του Προσκοπισμού.  Μέσα από αυτές καθιερώθηκε ο  βασικός στόχος του Οδηγισμού και του Προσκοπισμού, που είναι, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει τα παιδιά και εφήβους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους, να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να αποκτήσουν φιλίες ζωής, να μάθουν την αξία της ομαδικής εργασίας, να μάθουν να αγαπούν, σέβονται και προστατεύουν του φυσικό περιβάλλον, να κατανοούν τον κόσμο και τις διαφορετικές κουλτούρες, να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμπαρίστανται στον συνάνθρωπο τους, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται.

Στον τόπο μας οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της νεολαίας το οποίο συμμετέχει ενεργά σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες γεγονός που συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.  Προτάσσοντας την ανιδιοτελή προσφορά και την ομαδική εργασία συμβάλουν θετικά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας με την Πολιτεία να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές τους.

Τη σημερινή μέρα ας αδράξουμε την ευκαιρία και να σκεφτούμε τον δικό μας ρόλο και δράση στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας.  Ας αναλογιστούμε τις πράξεις μας και ας σκεφτούμε τι περισσότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη και χρειάζονται τη φιλία και αγάπη μας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις