Στους δήμους η αποκλειστική αρμοδιότητα για τα δέντρα

Τη λύση με τις ασαφείς αρμοδιότητες, που οδήγησε σε ομηρία τα βόρεια προάστια της Αθήνας για ημέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία της «Μήδειας», θα επιχειρήσει να βρει η κυβέρνηση.

Οπως προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα προωθήσει σε σύντομο χρόνο νομοθετική ρύθμιση που θα εδράζεται σε δύο πυλώνες.

• Τη «διαχείριση» των δένδρων που βρίσκονται κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ, και με την πτώση τους προκάλεσαν το πρόβλημα, θα αναλάβουν κατ’ αποκλειστικότητα οι δήμοι και μάλιστα με δικούς τους πόρους.

• Την ευθύνη συντήρησης των καλωδίων και της αποκατάστασης, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα την έχει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, θα προωθηθεί πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπου αυτό είναι βεβαίως εφικτό. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα δεσμευθεί ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δήμους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο η Πολιτική Προστασία είχε αποστείλει το σχέδιο «Βορέας» για τη διαχείριση μεγάλων χιονοπτώσεων, καλώντας τους να το προσαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο. Κατά τις ίδιες πηγές, από τους 325 δήμους μόνον οι 14 ανταποκρίθηκαν. Ακόμη μεγαλύτερη εικόνα ολιγωριών καταγράφεται όμως από τους πληγέντες δήμους. Επί της ουσίας τα τρία πρώτα βράδια της κρίσης οι δήμοι δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εκχιονισμούς.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις