Ελεύθερες οι μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες: Η μετάβαση με Ε9 ή έγγραφα ΟΣΔΕ

Η πρόβλεψη καλύπτει αγρότες, κτηνοτρόφους και υπόλοιπους συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, αρκεί βέβαια να φέρουν μαζί τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις. Στο ΦΕΚ υπάρχει πρόβλεψη η οποία αφορά εκτός των κατ’ επάγγελμα γεωργών και πολλούς ετερο-επαγγελματίες οι οποίοι ζουν σε πόλεις αλλά έχουν κτήματα στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, αναφέρεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται για ορισμένους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους. Μεταξύ αυτών των λόγων είναι, πρώτον η μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων, και δεύτερον, η μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση για θήρα αγριόχοιροι μπορεί να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων.

Για την περίπτωση της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται στο ΦΕΚ, όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης της παρ. 3, απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET ή πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) που λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις