24 Μαρτίου 1999: Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκινά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία (video)

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αιματοκυλίζοντας την περιοχή για περίπου τρείς μήνες. Περίπου 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών αρχών, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999.

Η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έφερε την κωδική ονομασία Operation Allied Force. Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους και κατά πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες αμάχων Κάποιες από τις βόμβες έφεραν στην κεφαλή απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό. Το 2002, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη ραδιενεργό μόλυνση ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών αποτέλεσε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου. Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι που επετεύχθη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις