Εκτοξεύτηκαν οι προσφορές όρων σύνδεσης για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε μικροεπενδυτές-υποψήφιους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς οι προσφορές όρων σύνδεσης που λαμβάνουν από το ΔΕΔΔΗΕ το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους.

Η αναβάθμιση των δικτύων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα στο εγγύς μέλλον, όμως αυτό διόλου απαλύνει τον προβληματισμό των μικροεπενδυτών που καλούνται τώρα να τα “βάλουν κάτω” για να δουν αν τους βγαίνει ο σχεδιασμός τους για να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του ΠΣΑΦ, περίπου το 70% μικροπαραγωγούς για τους οποίους έχει εικόνα ο Σύνδεσμος λαμβάνουν προσφορά όρων σύνδεσης άνω των 50.000 ευρώ, ενώ στο 40% περίπου των περιπτώσεων αυτές ξεπερνάνε ακόμα και τα 65.000 ευρώ.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα afo.gr παρατίθεται απόσπασμα από έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, στο οποίο φαίνεται ότι η προσφορά για φωτοβολταϊκό 400kW φτάνει στα 118.500 ευρώ!

Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο οι προσφορές όρων σύνδεσης καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αυξημένες είναι το γεγονός ότι πλέον στους όρους σύνδεσης περιλαμβάνεται και το ποσό του ΦΠΑ.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, πηγές του ΠΣΑΦ διερωτώνται για ποιο λόγο γίνεται κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ “απαλλάσσεται” από τον συγκεκριμένο φόρο. 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις