Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο;;

Οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιτραπεί το άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων, ενώ μένει να δούμε αν η λειτουργία τους θα επιτραπεί με τη μέθοδο του click away, του click in shop ή μόνο με τον περιορισμό στον αριθμό των πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. 

 Θα ακολουθήσει το θέμα της επαναλειτουργίας με φυσική παρουσία των σχολείων. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει συνδέσει το άνοιγμά τους με τη διενέργεια self tests, τα οποία δεν τα έχει ακόμα προμηθευτεί. Η επιστροφή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων φαίνεται να καθυστερεί και να μεταφέρεται για μετά το Πάσχα δεδομένου ότι στις 26 Απριλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν μαθήματα μέσα στο Πάσχα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις και ανακοινώσεις που θα αλλάξουν το πλαίσιο του lockdown οδηγώντας σε χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι σύμμαχος στην προσπάθεια άρσης μέτρων του lockdown είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί – μόνο μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο – και τα self test. Υπενθυμίζουν, δε, έρευνες των πανεπιστημίων του Yale και του Harvard που δείχνουν ότι ακόμα και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει την χρήση των self test θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς και στους θανάτους από κορονοϊό.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις