Η περιπέτεια της ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου

Με αφορμή την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου στην Καστοριά καταγράφουμε χωρίς σκοπιμότητες και πολιτικές προκαταλήψεις ή προτιμήσεις, τις περιπέτειες μέχρι την υλοποίηση του. Οι εκφράσεις όπως ακούστηκαν: <<με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο>> θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν και με άλλες όπως << δυο γάϊδαροι μαλώνανε…>> γιατί όπως όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε ένα έργο για να εκτελεστεί πάντα χρειάζεται πολλούς συντελεστές συνεργασίες και συντονισμένες προσπάθειες για την υλοποίηση του. Το βαρύ δημοσιοοικονομικό πλαίσιο, η πολύμορφη δημόσια γραφειοκρατία, η πολυνομία, η έλλειψη ουσιαστικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα για οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία, μεγάλη ή μικρή.

Η ανάγκη για ένα σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο εδώ και δεκαετίες ήταν εμφανής.

Επί αειμνήστου Φίλιππου Πετσάλνικου ως υπουργού δημόσιας τάξης (Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ελλάδας Περίοδος 30 Οκτωβρίου 1998 – 19 Φεβρουαρίου 1999) γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη.

Με ενέργειες του  Αγγελή Ανέστη ως βουλευτού (περίοδος Απρίλιος 2000 – Σεπτέμβριος 2007) εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση.  Ακολουθεί δικαστική διαμάχη (για το διατηρητέο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη) και σταματά η δυνατότητα ανέγερσης παρά τον ορισμό αναδόχου.

Με την τελική απόφαση του ΚΑΣ που χαρακτήρισε διατηρητέο το κτήριο του στρατώνα παραχωρείται από την δημοτική αρχή Ανέστη Αγγελή στις 16-3-2016 και σε συνεννόηση με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς το διπλανό τμήμα του οικοπέδου ΟΤ 237 εμβαδού 3760 τμ ανοίγοντας μια σειρά διαδικασιών και πολεοδομικών εφαρμογών που απαιτούνταν για την ανέγερση του μεγάρου.

Η αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δια του υπ’αριθμ. πρωτ. 8039/47375/32-α’ εγγράφου, γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του οικοπέδου, την υπάρχουσα πίστωση ύψους 5.383.001.67 €, τις ήδη υπάρχουσες μελέτες και συμβάσεις για την υλοποίηση του έργου.

Ακολουθούν συσκέψεις στις αντίστοιχες διευθύνσεις του υπουργείου οικονομικών παρουσία της βουλευτού κ Ολυμπίας Τελιγιωρίδου του δημάρχου κ Ανέστη Αγγελή  υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου Καστοριάς  υπ παραγόντων της αστυνομίας και του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων κ Θωμά Νάτση όπου και εξασφαλίζεται η νομιμότητα του έργου.

Στελέχη της νυν δημοτικής αρχής του Ι. Κορεντσίδη ( πρόεδρος του νυν δημοτικού συμβουλίου !!) δείχνοντας από τότε “ενδιαφέρον” προδικάζουν το αποτέλεσμα της “ματαίωσης του έργου” το οποίο “δεν θα γίνει ποτέ”… Αυτό βέβαια θα ήταν το αποτέλεσμα εάν τότε είχαμε την σημερινή δημοτική αρχή…

Ακολουθούν πρωτοβουλίες και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της βουλευτού Ολυμπίας Τελιγιωρίδου κόντρα στην Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς  που προτείνει να ακυρωθεί όλος ο αγώνας που έχει δοθεί μέχρι τότε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «…δίνεται έτσι λύση εξοικονόμησης 6 εκατομμυρίων ευρώ (!) λόγω δανείου που έχει παρθεί για την ανέγερση νέου κτιρίου». (ΕΔΩ)

Το τελικό αποτέλεσμα  είναι γνωστό με την εγκατάσταση εργολάβου λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 . Ένα θέμα που επί χρόνια απασχόλησε την Τοπική Κοινωνία, με συντονισμένες ενέργειες και συνεργασίες είχε επιτέλους θετική έκβαση.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “Η περιπέτεια της ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου”

  1. […] Η περιπέτεια της ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα