Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά Self test – Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης για τη διαδικασία

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test για εργαζομένους σε μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test μια φορά την εβδομάδα στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.), στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας) για τα self-tests διάγνωσης του κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα που προωθείται προς δημοσίευση, λέγοντας πως για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, μία φορά την εβδομάδα.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής. Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς τους κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/  και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19». Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε τέλος ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις