Η επανάσταση του π. Θύμιου Βλαχάβα 5 Μαίου 1807

Η επανάσταση πριν την Επανάσταση και το μαρτυρικό τέλος του Θανάση Βλαχάβα…

Σαν σήμερα, στα 1808, στο Καστράκι έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα Μετέωρα, δόθηκε αποφασιστική μάχη ανάμεσα στους Αλβανούς τού Μουχτάρ Πασά και τους εξεγερμένους Έλληνες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο αδελφός τού παπα-Θύμιου, Θεοδωράκης Βλαχάβας.

Μετά από σκληρή μάχη, οι Βλαχαβαίοι υποχωρούν, ενώ ο Μουχτάρ μπαίνει στην Καλαμπάκα και οχυρώνεται. Τελικά οι επαναστάτες κατατροπώθηκαν και ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες νεκρούς ήταν και ο Θεοδωράκης Βλαχάβας.

Μετά από την καταστροφή αυτή ο παπα-Θύμιος Βλαχάβας πήρε 200 άντρες και ανέβηκε στον Όλυμπο. Από εκεί πήγε στη Σκόπελο και κατασκεύασε πειρατικό στόλο. Η Πύλη, αργότερα υποσχέθηκε γενική αμνηστία στους αρματολούς, και όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους. Ο Βλαχάβας καταζητούνταν από τον Αλή επίμονα και γι’ αυτό το σκοπό ο Αλή μεταχειρίστηκε πλαστή επιστολή, γράφοντας ότι τον καλούσαν σε συνάντηση οι Λαζαίοι.

Ο Βλαχάβας ανύποπτος πήγε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον Αλή στα Ιωάννινα. Εκείνος διέταξε του δήμιούς του να τού σπάσουν τα κόκαλα και να τον κομματιάσουν στα τέσσερα. Κρέμασαν μάλιστα από ένα κομμάτι σε τέσσερα σημεία των Ιωαννίνων για να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες κάτοικοι.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις