Στην Εσθονία δημιούργησαν το πρώτο πλωτό σκιάχτρο με στόχο να μην πιάνονται τα θαλασσοπούλια σε δίχτυα

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα πλωτό σκιάχτρο το οποίο ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να μειωθούν τα περιστατικά με θαλασσοπούλια που μπλέκονται σε δίχτυα. Μια έρευνα που σίγουρα αφορά και τον δικό μας υδροβιότοπο, καθώς δεκάδες πτηνά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες πνίγονται πιασμένα στα δίχτυα στην βόρεια παραλία, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα των αλιευμάτων.

Η συσκευή που είναι γνωστή ως LEB αναπτύχθηκε από επιστήμονες του BirdLife International- μια σύμπραξη ΜΚΟ- και του Ορνιθολογικού Συλλόγου της Εσθονίας, σε συνεργασία με μηχανικούς της εταιρείας Fishtek Marine.

«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πουλιά μακριά από την περιοχή των διχτυών, αν δεν βουτάνε υπερβολικά κοντά, ο κίνδυνος τυχαίας αλίευσης περιορίζεται»

Έπειτα από 250 ώρες παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές LEB μείωσαν τη συνάθροιση των πτηνών κατά 20-30%, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές σημαδούρες που χρησιμοποιούνται στην αλιεία. Επίσης, όταν η συσκευή απομακρύνθηκε από την περιοχή, οι πάπιες επέστρεψαν.

Η τυχαία αλίευση, το ψάρεμα είδους στο οποίο δεν στοχεύουν οι ψαράδες, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Σύμφωνα με έρευνα, τουλάχιστον 400.000 πουλιά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σε δίχτυα.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις