13/5/1983 φεύγει από τη ζωή η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η κυρά της Ρω

Την ονόμασαν η «Κυρά της Ρω». Η Ελληνίδα πατριώτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη από το 1943 μέχρι το 1982, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην ακριτική βραχονησίδα της Ρω των Δωδεκανήσων.

Γεννήθηκε το 1890, στο τουρκοκρατούμενο Καστελόριζο και 34 χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη βραχονησίδα Ρω. Εκεί, μαζί με τον σύζυγό της ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στις συμμαχικές δυνάμεις όταν τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό ιταλογερμανική κατοχή.

Σαν σήμερα το 1982 πεθαίνει η Κυρά της Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτη
“H μάνα του Έθνους” που δεν λύγισε ποτέ απέναντι στους Τούρκους

Από το 1943, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, την οποία και υπέστειλε με τη δύση του ηλίου. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε στην ανάπτυξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη νησίδα, η οποία βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελορίζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για «τον πατριωτισμό της, το θάρρος και την εμμονή στην Ελληνική Ιδέα» στις 30 Δεκεμβρίου του 1975. Άφησε την τελευταία της πνοή επτά χρόνια αργότερα, στις 13 Μαΐου του 1982, σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία της έγινε με τιμές στο Καστελόριζο, ενώ η σορός της τάφηκε στη Ρω, ακριβώς στο σημείο που κάθε μέρα ύψωνε την ελληνική σημαία για 39 χρόνια.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις