Iσπανία: Η τραγωδία στη Ceuta σε 3 video – Ήρθαν, είδαν και απήλθαν…

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμη δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Ceuta στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο. Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Ceuta τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της ΕΕ. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα. Ότι ακριβώς συνέβη πέρυσι στον Έβρο.

Μεταξύ των 8.000 μεταναστών που έφτασαν στη Ceuta εντός 36 ωρών μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης υπήρχαν πολλά ανήλικα παιδιά. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον θύλακα έχει ομαλοποιηθεί σχετικά. Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Πολλοί επέστρεψαν “εθελοντικά”, είπε. Σύμφωνα με αυτές τις επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά «σχεδόν μηδενικός».

Ήρθαν, είδαν και απήλθαν

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις