Οργή στην Ευρώπη για την “εξαναγκαστική προσγείωση” του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ

Πολιτικές προεκτάσεις αποκτά το θρίλερ στον αέρα με αεροπλάνο της Ryanair, που αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας. Το αεροσκάφος της Ryanair “συνόδεψε” στο Μινσκ μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, τύπου MIG-29.

Ευρωπαίοι πολιτικοί και διεθνή ΜΜΕ κάνουν ξεκάθαρα λόγο για αεροπειρατεία και απαγωγή, καθώς μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, κατέλαβαν την πτήση από Ελλάδα προς Λιθουανία και την ανάγκασαν να γυρίσει προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, προφασιζόμενοι ότι υπάρχει βόμβα στο αεροσκάφος.

Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

O ίδιος ανέφερε ότι είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν από την Αθήνα. Στη Λευκορωσία κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση διαδηλώσεων και είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και 15 χρόνων. Όμως, όπως ανέφεραν τόσο οι συνάδελφοί του όσο και ο ίδιος σε συνεπιβάτη του λίγο πριν συλληφθεί, ουσιαστικά το μόνο που τον περιμένει στην πατρίδα του είναι η θανατική ποινή…

Αυστηρή ήταν η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό.

Ο Ursula von der Leyen, επικεφαλής της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος ακτιβιστής πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και ότι οι υπεύθυνοι για «την αεροπειρατεία της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ που θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα συζητήσουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι αντιλήφθηκαν την παρουσία του Προτασέβιτς στο αεροδρόμιο του Μινσκ από φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μπλογκ

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις