Η Ελλάδα θα προμηθευτεί φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων σύμφωνα με τον Κοντοζαμάνη

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, απέρριψε τις επικρίσεις περί «αδράνειας της κυβέρνησης στην χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων» αποσαφηνίζοντας πως «άλλο πράγμα είναι η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει και άλλο η άδεια κυκλοφορίας τους».

«Βεβαίως και θα φέρουμε τα φαρμακευτικά σχήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ενταχθούν στην θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μόλις όμως αυτά λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρόσθεσε πως «η προμήθειά τους είναι εξασφαλισμένη από την συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προμήθεια και διανομή τους». 

Στην Ευρώπη, είπε, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».  

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως εάν σπεύδαμε να φέρουμε τα μονοκλωνικά φάρμακα και τα εντάσσαμε στην θεραπευτική στρατηγική στην παρούσα φάση, «εσείς πρώτοι θα μας λέγατε ότι κάνουμε πειράματα σε ανθρώπους, γιατί αυτά τα φάρμακα είναι ακόμα σε φάση μελέτης και δεν έχουν αδειοδοτηθεί, ή ότι δίνουμε 1.500 και 2.000 ευρώ ανά σκεύασμα σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για μη αδειοδοτημένα φάρμακα!». 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις