Αφροέλληνες: Η πιο άγνωστη μειονότητα στη χώρα μας !

Οι άνθρωποι που ζουν στο Άβατο και τα κοντινά χωριά Παλαιό Κατράμιο, Εύλαλο, Δεκάρχο, Κρεμαστή και Παλαιό Εράσμιο είναι μοναδικοί στην καταγωγή τους, ειδικά σε σύγκριση με τους άλλους πληθυσμούς που ζουν στην περιοχή.

Σε αυτά τα θρακικά χωριά, ειδικά στο Άβατο, θα δείτε άτομα με μαύρο δέρμα να μιλούν άπταιστα Ελληνικά και να δηλώνουν Έλληνες. 

Δεν έχουν εθνολογική σχέση με τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής ή τους Πομάκους της Ξάνθης και το λένε και οι ίδιοι. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής τους είναι σαφείς.

Avato: Το μικρό χωριό της Θράκης όπου ζουν μόνο μαύροι Έλληνες (φωτογραφίες)

Οι πρόγονοι των Αφρογενών της Θράκης μεταφέρθηκαν από έναν Αιγύπτιο πασά (πιθανότατα από τον γιο του Ιμπραήμ, Μωάμεθ Αλή), καθώς η περιοχή ήταν αιγυπτιακή περιουσία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

«Είμαστε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που δεν έχει καταγραφεί»

Καθώς η δουλεία ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Βόρεια Αφρική εκείνη την εποχή, το κατεχόμενο από την Αίγυπτο Σουδάν, σύμφωνα με τους μελετητές, ήταν μια σημαντική πηγή σκλάβων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένας από τους κύριους πελάτες.

Πριν από 300-350 χρόνια, πλοία με μαύρους σκλάβους που αγοράστηκαν από τοπικές αγορές έπλευσαν στην πόλη των Αβδήρων.

Avato: Το μικρό χωριό της Θράκης όπου ζουν μόνο μαύροι Έλληνες (φωτογραφίες)

Από τότε, αυτοί οι Αφροέλληνες αποφάσισαν να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια.

Στην πραγματικότητα, όταν έγινε η καταστροφή της Σμύρνης και η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης για να ανταλλάξουν τους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους, οι Αφρογενείς της Θράκης επέλεξαν να μην πάνε στην Τουρκία παρόλο που ήταν Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Από το 1923 και μετά, οι Αφρογενείς έγιναν αναπόσπαστο μέρος των τοπικών κοινοτήτων.

 «Εμένα η γιαγιά μου ήταν Βουλγάρα άσπρη, ο γιος μου παντρεύτηκε Πομάκα. Εμείς εδώ είμαστε “κρμα”. Κρμα στη γλώσσα μας θα πει “ανακατεμένος”».

Αν και μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα δεν “ανακατευόντουσαν” με Έλληνες και άλλες μειονότητες στην περιοχή, κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι γάμοι, με αποτέλεσμα το 2020, οι ηλικιωμένοι μαύροι να έχουν λιγότερους σκουρόχρωμους απογόνους.

Σε μια ενημερωτική έκθεση που έκανε το 2014 η Αλεξάνδρα Τζαβέγια για την Ελευθεροτυπία, ένας βοσκός περήφανος για το σκοτεινό δέρμα του, Μέμετογλου Μπαχρί, είπε με χιούμορ: «Τα παιδιά μας έχουν πλέον αλλάξει. Ο γιος μου έχει μια λευκή νύφη. Το μαύρο εξαφανίζεται αργά. “

Η ανάμιξή τους με τους Πομάκους του Άβατο και της γύρω περιοχής είναι ιδιαίτερη.

Avato: Το μικρό χωριό της Θράκης όπου ζουν μόνο μαύροι Έλληνες (φωτογραφίες)

Οι περισσότεροι από τους Afrogreeks στο Avato τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατάφεραν να ολοκληρώσουν το σχολείο και να σπουδάσουν. ενώ οι παλαιότερες γενιές αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία και απορροφήθηκαν στη γεωργική ζωή.

ΔΕΙΤΕ στο link ΕΔΩ https://www.facebook.com/watch/?v=945042892373617 βιντεάκι από ένα από τα ελάχιστα αφιερώματα που έχουν γίνει σε αυτούς τους ανθρώπους στην Ελληνικήτηλεόραση σε εκπομπή του Μάνεση στο Alpha.

Φωτογραφίες enet.gr

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις