Η Σφαγή του Διστόμου 10 Ιουνίου 1944

Στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο η ναζιστική θηριωδία στοίχισε 228 ανθρώπινες ζωές. 117 γυναίκες, 111 άντρες και 53 παιδιά και βρέφη κάτω των 16 χρόνων. 

Το ιστορικό

Η Γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.

 Γερμανοί στο πυρπολημένο Δίστομο


Ατιμωρησία για τη Σφαγή στο Δίστομο

Μετά την ήττα της φασιστικής Γερμανίας, ο διοικητής των ναζί που διέπραξαν το έγκλημα του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, συλλαμβάνεται στο Παρίσι. Όμως ενώ ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί στη χώρα μας, με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας παραδίδεται στις αρχές της Βόννης. Σύμφωνα με μαρτυρίες μέχρι την προηγούμενη δεκαετία ήταν ζωντανός και παρέμενε ελεύθερος.

Ο αντισυνταγματάρχης Κάρλ Σύμερς πριν το Δίστομο είχε αιματοκυλήσει την Κλεισούρα στην Καστοριά, αφήνοντας 280 νεκρούς, συνεπικουρούμενος από Βούλγαρους κομιτατζήδες. Έσφαξαν εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά που έτρεχαν στους δρόμους, ηλικιωμένους και νεαρές κοπέλες. Αν και πέρασε στρατοδικείο αθωώθηκε, οπότε επανέλαβε το “έργο του” στο Δίστομο. Ευθυνόταν και για τη σφαγή της Σπερχειάδας.  Στις 18 Αυγούστου 1944, λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη επίθεση του ΕΛΑΣ στις Καρούτες εναντίον του αστυνομικού τάγματος των Ες Ες, σκοτώθηκε, όταν το αυτοκίνητό του πάτησε σε νάρκη στη περιοχή της Άρτας κατά την διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τη σφαγή του Διστόμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, φρόντισε να υπενθυμίσει μέσω Twitter ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά την Κατοχή.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις